Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe surse din justiție - TOP 10 zvonuri și nu prea din ultima săptămână

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Într-o perioadă în care opinia publică este ocupată cu pandemia și luptele politice, domeniul justiției este departe de a fi ieșit din „scenă”. Pe față sau după „cortină”, justiția este măcinată în această perioadă de scandaluri și jocuri de interese. STIRIPESURSE.RO vă prezintă o sinteză a principalelor evenimentele și incidente din ultima săptămână, într-o ordine aleatorie.

1. Ministrul Justiției și procurorul general au apelat la aliați externi. Gabriela Scutea la ambasadorul Franței, Predoiu la ambasadorul SUA, la vicepreședintele CE Vera Jourova și la comisarul european pe Justiție. Dacă propaganda oficială a prezentat aceste discuții și întrevederi ca pe reale succese, din informațiile din sistem rezultă că cei doi oficiali au încasat o serie de „castane”.

2. Laudele publice la adresa ministrului Predoiu au reușit să irite pe toată lumea, de la asociații ale magistraților, la procurori cu vechime și tabere din CSM. S-a ieșit dur în comunicate, deja celebrul procuror Pîrlog criticându-i chiar și pe americani, ceea ce i-a adus o nesperată popularitate în anumite zone.

3. După clasarea dosarului 10 august, „rezistenții” au lansat atacuri coordonate împotriva șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, iar Gabriela Scutea își așteaptă rândul, surse din justiție susținând că nu este deloc străină de decizia DIICOT.

4. Arestarea procurorului „Portocală” a fost un eveniment neașteptat, într-un moment în care „scena” era ocupată de dosarul 10 august. Nu întâmplător procurorul general ar fi girat direct execuția lui Negulescu, sperând să acopere gălăgia legată de 10 august.

5. Cătălin Predoiu a plecat cu „vânătăi” de la o ședința a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit unor surse, judecătoarea Lia Savonea i-a reproșat deloc voalat declarațiile scandaloase ale premierului Orban pe tema justiției.

6. Tot pe tema CSM, în Consiliu s-ar fi iscat un adevărat război între judecătoarele Oprina și Baltag, pe de o parte, și fostele aliate de la conducerea CSM, pe de altă parte. Este vorba despre suspiciuni de nereguli într-un proiect european, informari transmite către DNA și alte reglări de conturi care par a fi doar la început.

7. Încep să curgă clasările după pandemie. După ce procurorul general Scutea anunța triumfalist că procurorii fac din greu dosare, se demonstrează că heirupismul de acum câteva luni duce doar la clasări, inclusiv în cazuri celebre, cum este cel al pensionarului MAI care a infectat zeci de persoane, inclusiv medici de la Gerota.

8. Ministrul Cătălin Predoiu se laudă că lupta împotriva clanurilor se intensifică și acestea pierd teren, iar seara apar știri despre bătăi cu săbii și împușcături în plină stradă. Dacă este vorba despre o strategie a lui Predoiu de a determina clanurile să se anihileze reciproc, trebuie să recunoaștem că funcționează.

9. Apropo de săbii și împușcături, de această dată doar metaforice, ultimele zile au fost marcate și de meciul în trei Tudorel Toader - Ana Birchall - Lia Olguța Vasilescu. După ce România a fost condamnată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus directiva împotriva spălării banilor, cei trei foști miniștri și-au aruncat cuvinte grele de la distanță, în încercarea de a ne lămuri pe toți cine este de fapt vinovat. Nu au reușit.

10. Surse bine informate anticipează viitoarele rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la situația justiției din România. După câțiva ani în care România a fost apostrofată prin rapoarte a căror valoare rămâne incertă, se anunță și bomboana de pe colivă. De această dată, experții europeni vor reproșa că numirile la conducerea PÎCCJ și DIICOT s-au făcut în ciuda avizului negativ dat de CSM. Iar acest lucru va fi resimțit dureros la Ministerul Justiției. Va fi o durere în cot sau o lovitură la ficat rămâne de văzut. Certă e doar durerea.

___

Informațiile din această rubrică provin fie din surse deschise, fie din surse parțial verificate și trebuie tratate ca atare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.