Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse de peste 15 ani de închisoare pentru Ioana Băsescu și peste 12 ani pentru Elena Udrea CERUTE de DNA în dosarul campaniei electorale din 2009

udrea elena basescu

Un procuror DNA a cerut, marți, la Curtea de Apel București pedepse uriașe pentru fostul ministru al Turismului Elena Udrea și fiica fostului președinte al României Traian Băsescu, Ioana, în dosarul în care cele două sunt judecate pentru fapte de mare corupție privind sume de alocate campaniei electorale a fostului președinte din anul 2009.

Magistratul anticorupție a cerut o pedeapsă de peste 15 ani în cazul  Ioanei Băsescu și de peste 12 ani n cazul fostului ministrul de la Turism.

Citește și: Doina Pană, după ce expertiza a confirmat că a fost otrăvită: ‘Nu e o singură persoană. Din analize a reieșit că a fost ceva programat, nu o singură doză’

„Având in vedere jurisprudenta si stare de concurs de comitere a faptelor. Apreciem ca legea penala mai favorabila e codul penal vechi.

Chiar dacă limitele de pedeapsa sunt mai ridicate decât cele din codul penal nou. Condamnați pe inculpata Udrea Elena pentru cele șapte fapte, aflate in concurs.

Citește și: Ludovic Orban nu renunță la șefia partidului: ‘Am preluat PNL într-un moment greu, după o înfrângere în alegeri, când partidul avea 17-18% în sondajele de opinie’

Limitele pedepsei sunt de la 3 la 12 ani. Dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzătoare urmare modului în care a înțeles sa se folosească de sarcinile si functia avute.

Orientați pedeapsa spre maximum special al acestei fapte de instigare la luare de mita.

Pentru faptele de spalare de bani dispuneti condamnarea ei la o pedeapsa spre maximum pentru patru fapte de spalare de bani.

Citește și: Florin Cîțu rămâne prim-ministrul României. Curtea Constituțională a respins sesizarea AUR

Toate faptele sunt în stare de concurs real. Va rugam sa aplicați si un spor de pedeapsa, necesar in virtutea gravitatii faptelor comise prin prisma funcției si calității sale. A denotat disprețul total fata de.lege.

Dispuneți stabilirea exectuarii pedepsei in regim privativ de libertate", a cerut proicurorul în fața judecătorului de la CAB.

În cazul lui Nastasia Gheorghe procurorul DNA a explicat magistatului că „el a fost condamnat la patru ani de închisoare și are pedeapsa suspendata sub supraveghere potrivit deciziei iccj din dosarul Gala Bute”.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: ‘Persoanele programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale’

„Anulați pedeapsa sub supraveghere. Orientati pedeapsa actuala înspre medium al pedepsei.

Contopiti si stabiliți executarea pedepsei.

Tarhon Victor: o fapta de luate de mită. El a recunoscut faptele dar a menținut o parte din declarațiile. Condamatinla o pedeapsa orientata spre mediu”, a mai spus magistratul anticorupție.

Ioana Băsescu: aveți in vedere ca limitele de pedeapsa pentru delapidare in codul vechi sunt de la 5 la 15 ani. Orientați pedeapsa spre maximum.. cand a comis fapata avea calitatea de fiica a presedintelui in funcție. Modalitatea in care ea a recurs la o asemenea modalitate de a delapida o societatea a statului roman indica necesitatea unei pedepsei exemplare .

Citește și: Ludovic Orban, mesaj ferm: ‘Din ceea ce știu eu, nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează’

Pentru ca are și fapte in concurs va solicitam sa orientați pedepsele spre maximum special și pentru celelalte”, este solicitarea DNA în cazul fiicei fostului președinte Traian Băsescu.

În cazul lui Ioan Silviu Wagner procurorul a explicat că „faptul ca nu a înțeles ce înseamnă funcția de director, faptul ca s-a lăsat tras în proceduri ilegale, trebuie cu sine să conducă la aplicarea unei pedepse cu executare”.

„A recunoscut inițial dar in fata dumneavoastră nu a mai recunoscut. Condamnați inculpatul pentru delapidare spre medium special”, a mai spus magistratul de la DNA.

Citește și: Gabriela Firea îi desființează pe miniștrii conduși de Florin Cîțu: ‘Viziunea economică de a băga la congelator economia națională, însemnă intrarea în cercul vicios al austerității’

Pentru Radu Cătălin Andronic, proaspăt condamnat definitiv în dosarul de mare corupție Ferma Băneasca, magistratul a arătat că limitele de pedeapsă pentru fapta de mărturie mincinoasă din acest dosar sunt de la 1 la 5 ani.

„Avand in vedere decizia anterioara va cerem sa aplicați regulile privind concursul de infracțiuni. Orientati spre maximum de pedeapsa. Totodată sa aplicați si un spor de pedeapsa. Decizia de la instanța supremă este de trei ani de închisoare cu suspendare.

Fapta sa are un grad de periculozitate extrem de ridicat. Aplicati și pedepsele accesorii și complementare aferente vechiului cod penal”, a mai cerut magistratul ancticorupție.

Citește și: Instituția Prefectului Municipiul București vine cu lămuriri: Restaurantele, barurile și cafenelele sunt deschise până la ora 23.00

Anterior solicitării exprese a pedepselor magistratul de la DNA a reamintit instanței de judecată starea de fapt reținută de procurorul de anchetă, probele pe care acesta se bazează, precum și modalitatea în care cei judecați au încercat să acopere aceste acuzații cu mărturiile unor martori aleși.

„Am arătat cum fondurile din campania electorală date de oameni de afaceri au fost folosite pentru a se asigura încrederea ca fondurile publice vor fi remunerate conform contractelor publice.

Însuși unul dintre denunțători spune ca în 2009 se făceau licitații pentru contracte care nu erau integrale.

Spunea ca a fost contactat  de Nastasia care i-a spus ca trebuie sa facă o plată pentru un proiect de media. A spus ca Nastasia i-a spus ca de aceasta plata depinde bună relație pe viitor cu autoritatea publica ce ii face plățile conform contractelor publice existente.

Citește și: Medic infecționist: ‘Atât fulgii cât și precipitațiile antrenează virusul în atmosferă, cât și la nivelul solului’

„Precizez ca la nivelul lui 2009 bugetul era diminuat si nu permitea efectuarea turot plăților, astfel ca se vor acorda plati doar celor care la rândul lor fac plati pentru campanie„.

Probatorul se întregește cu actele transmise de instituțiile publice aflate pe filiera, între care și cele de la Ministerul Turismului ....”, a explicat magistratul DNA în sala de judecată.

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘În acest moment avem în față numai austeritate, tăieri de pensii, de salarii, de venituri și, nu în ultimul rând, de disponibilizări’

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Citește și: Doina Pană, după ce expertiza a confirmat că a fost otrăvită: ‘Nu e o singură persoană. Din analize a reieșit că a fost ceva programat, nu o singură doză’

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.