Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse fabuloase cerute pentru coruptie de procurori in Spania

Parchetul anticorupţie din Spania a cerut vineri o pedeapsă de 42 de ani şi jumătate pentru fostul trezorier al Partidului Popular (PP, dreapta), aflat la putere, într-un scandal de corupţie care a condus până în prezent la demisia unei membre a cabinetului, cu aproape un an înainte de alegerile parlamentare, notează AFP. 

Într-o ordonanţă anunţată în noiembrie, judecătorul Pablo Ruz a apreciat că există dovezi suficiente pentru ca 43 de persoane, printre care fostul trezorier Luis Barcenas, să fie deferite justiţiei în cadrul afacerii 'Gürtel' privind presupuse fapte de corupţie din perioada 199-2005. 

Potrivit judecătorului, PP a profitat de favorurile obţinute de responsabili municipali şi regionali cu rang înalt în schimbul unor contracte în sectorul public. 

Într-un document de peste 500 de pagini dat publicităţii vineri, Parchetul a cerut până la 42,5 ani de închisoare împotriva fostului trezorier al PP Luis Barcenas pentru corupţie, fraudă fiscală, spălare de bani, deturnare de fonduri şi falsificare de documente. 

În Spania, cererea Parchetului este prezentată înainte de proces. 

Sute de persoane sunt inculpate pentru corupţie în Spania, din lumea politicii până în sfera bancară, trecând prin administraţiile locale şi regionale, dar şi din lumea spectacolelor şi sportului. 

Infanta Cristina, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisă în faţa instanţei pentru delicte fiscale într-o afacere de fraudă şi trafic de influenţă împlicându-l pe soţul său. 

De altfel, corupţia se află pe lista subiectelor care provoacă cea mai mare îngrijorare spaniolilor, imediat după şomajul care afectează 24% din populaţia activă. 

Premierul Mariano Rajoy a fost citat într-unul din dosarele afacerii Gürtel, pentru că apare în notele lui Luis Barcenas ca destinatar al unor fonduri, înainte de a prelua puterea în 2011. 

Pe 1 august 2013, după ce a negat orice fraude ale partidului pe care îl conduce, el a admis că s-a 'înşelat' numindu-l în funcţia de trezorier pe Luis Barcenas, mai scrie AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.