Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pelerinaj virtual: Icoane ale Maicii Domnului din Capitală și împrejurimi

basilica.ro

Dragostea românilor față de Maica Domnului și încrederea în ajutorul ei de neînlocuit se văd mai ales prin cinstirea pe care o au față de icoanele Ei cu care e presărată țara. Multe sunt numite „făcătoare de minuni” pentru că prin închinarea la ele credincioșii au primit ajutorul sperat de la Fecioara Maria. Dar creștinii știu că orice icoană devine făcătoare de minuni atunci când ne rugăm cu credință la persoana pe care o reprezintă.

În final de post dedicat Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, am căutat să vedem ce icoane deosebite ale Maicii Domnului se află în București și împrejurimi.

Nu putem începe acest periplu fără „Platytera” din altarul Catedralei Naționale.

Este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă. Momentan nu poate fi vizitată pentru că sunt lucrări la catedrală, dar puteți vedea imagini aici.

content-image

Icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei

Coborând din Catedrală găsim la Paraclisul acesteia o altă reprezentare iubită a Născătoarei de Dumnezeu: Prodromița.

content-image

Icoana este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a Prodromiței de la Sfântul Munte Athos. A fost realizată în 2011 în Grecia.

Am continuat plimbarea din București, unde am găsit icoanele Maicii Domnului de la Bisericile Colțea, Olari, Doamnei, Mihai-Vodă și Icoanei.

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Colțea a fost donată de domnitorul Nicolae Mavrogheni.

content-image

Este pictată pe lemn, în stil bizantin și îmbrăcată cu o ferecătură din argint aurit, care prezintă scene iconografice cizelate manual. Cuprinde o stemă domnească și o inscripție cu anul 1788.

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Olari este ferecată în argint aurit şi are împrejur 24 de medalioane ce reprezintă câteva din minunile săvârşite.

content-image

A fost adusă în anul 1810 de preoţii fugari ai Mănăstirii Arnăuchiul (Turcia), în urma războiului ruso-turc. Este cunoscută pentru mai multe minuni. Prinţul moştenitor Ferdinand, viitorul rege al României s-a vindecat de tifos după ce s-a rugat la această icoană Maicii Domnului împreună cu prinţesa Maria, soţia sa.

Icoana realizată în stil apusean de la Biserica Doamnei are proveniență necunoscută.

content-image

Este cunoscută pentru vindecări trupeşti şi sufleteşti ale celor care s-au rugat la această icoană Maicii Domnului.

Icoana de la Biserica bucureșteană Mihai-Vodă este un dar oferit Domnitorului Mihai Viteazul de călugării athoniţi în semn de recunoştinţă pentru daniile făcute.

content-image

A fost adusă la Bucureşti în 1666 şi momentan nu se cunosc motivele pentru care nu a ajuns la voievod cât timp acesta era în viață și nici împrejurările prin care icoana a ajuns la ctitoria sa din București.

Continuăm pelerinajul nostru virtual spre mănăstirile din jurul Capitalei unde găsim icoane făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu: Pissiota, Ghighiu, Pasărea, Țigănești, Căldărușani.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Pissiota a fost pictată pe lemn de stejar de portretistul Eustaţiu Stoienescu, în prima jumătate a secolului trecut.

content-image

Stilul nu este clasic, bizantin, dar icoana impresionează prin senzaţia că ochii Maicii Domnului te urmăresc, indiferent de unde o privești.

La Ghighiu găsim Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal. Aceasta datează din secolul 16 și a fost adusă la Mănăstirea prahoveană Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei.

content-image

De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință. În 2018, Biserica Ortodoxă Română a trecut în calendar Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului-Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu cu dată de serbare în aceeași zi cu Izvorul Tămăduirii, informează Basilica.ro.

Icoane deosebite prin care credincioșii mărturisesc că au primit ajutor de la Maica Domnului se mai află în București la Bisericile Zlătari, Scaune, Darvari, „Sf. Nicolae”-Blanari, Schitul Maicilor, „Sf. Vasile” (Calea Victoriei), Batiștei, „Sf. Împărați-Plevna, Catedrala Patriarhală, „Sfântul Elefterie”-Nou, „Sf. Nicolae”-Ghica, Dichiu, Catedrala „Sf. Spiridon”-Nou, Mănăstirea Plumbuita, Teiul Doamnei ș.a.

Orice icoană poate deveni făcătoare de minuni prin rugăciunea fierbinte a celui care crede.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.