Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PENIBIL: Liberalii 'inaugurează' un baraj dat în folosință acum 35 de ani

gura apelor

Liderii PNL din județul Hunedoara s-au făcut râs după ce au transformat o procedură pur tehnică la barajul Gura Apelor într-o serbare câmpenească. Mai mult, deputatul Vetuța Stănescu și prefectul Călin Marian au tăiat și o panglică tricoloră în fața barajului, deși obiectivul a fost inaugurat în urmă cu 35 de ani.

Construcția barajului de la Gura Apelor din Munții Retezat a început în anul 1975, iar inaugurarea a avut loc în 1986. După mai bine de 35 de ani de funcționare, barajul a atins în aceste zile cota maximă de umplere, acesta fiind însă un procedeu tehnic necesar pentru analiza retehnologizării instalațiilor de la microhidrocentralele din aval.

Evenimentul a fost transformat într-o mare reușită a liberalilor, care s-au grăbit să taie o panglică tricoloră și să spargă o sticlă de șampanie de zidurile barajului.

Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălțime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops. Pe cursul râului Mare a fost construită o salbă de 10 hidrocentrale. Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are ca rol atât producerea de energie electrică, cât și regularizarea cursului râului și atenuarea undelor de viitură. Ultima verigă finalizată este formată din lacul de acumulare, barajul și hidrocentrala de la Sântămăria-Orlea. Lacul de acumulare de la Orlea asigură alimentarea cu apă a orașelor Hațeg, Călan, Simeria si Deva.

Barajul de la Gura Apelor a fost inaugurat în 16 aprilie 1986.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.