Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensii mai mici pentru magistrați și pensionare după 30 de ani de activitate - Două judecătoare din CSM cer lămuriri

Radu Pop
istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Judecătoarea Evelina Oprina și Gabriela Baltag, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, solicită președintelui CSM, judecătorul Marian Budă, lămuriri cu privire la corespondența purtată cu Ministerul Muncii, pe tema pensiilor de serviciu. Solicitarea vine în contextul în care au apărut informații că experții Băncii Mondiale au recomandat guvernului creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime și reducerea pensiilor de serviciu de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.

Redăm solicitarea adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marian Budă:

„Subsemnatele judecător Gabriela BALTAG şi judecător Evelina OPRINA, membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere tema de interes major pentru sistemul judiciar privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, în vederea îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, vă solicităm următoarele:

1. Să aduceţi la cunoştinţa membrilor CSM demersurile care se derulează la nivelul instituţiei, care fac obiectul lucrărilor nr. 19939/2022 şi nr. 20995/2022;

2. Să precizaţi în ce temei preşedintele CSM gestionează singur aceste demersuri în condiţiile în care nu a existat o decizie de Plen şi nici la nivel de Secţii, Consiliul fiind un organ colegial;

3. Să menţionaţi mandatul în baza căruia reprezentanţi din aparatul de lucru al CSM au participat la întâlnirile/discuţiile/negocierile cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe acest subiect;

4. Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii exprimată cu ocazia respectivelor întâlniri/discuţii/negocieri.

Din fişa lucrării nr. 19939/2022 rezultă că la data de 22.09.2022, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM adresa privind jalonul 215 din PNRR intrată la cabinetul preşedintelui la ora 15.51.

Din fişa lucrării nr. 20995/2022 rezultă că la data de 05.10.2022 Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM invitaţia nr. 3718/04.10.2022 de participare la întâlnirea cu privire la îndeplinirea jalonului 215 din cadrul PNRR la data de 11.10.2022, ora 14,00, fiind desemnat să participe domnul judecător Nicolae Constantin. Invitaţia a fost înregistrată la cabinetul preşedintelui CSM la data de 05.10.2022, ora 14,56.

Din fişa aceleiaşi lucrări rezultă că la nivelul CSM a existat o întreagă corespondenţă cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Justiţiei, fiind transmisă inclusiv o circulară către curţile de apel prin care se solicită relaţii/informaţii în legătură cu jalonul 215 din PNRR privind numărul judecătorilor pensionabili la finele anilor 2019, 2020, 2021 în vederea intrării în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale/pensiile de serviciu (adrese, emailuri, reveniri, circulare din datele de 20.10, 21.10, 24.10, 25.10, 26.10).

Dată fiind importanţa covârşitoare a problematicii în discuţie pentru întreg corpul de magistraţi, faptul că subsemnatele nu avem cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă şi în virtutea obligaţiei de transparenţă decizională care trebuie să însoţească activitatea Consiliului şi a membrilor săi, vă solicităm să daţi curs solicitărilor de mai sus atât către membrii CSM, cât şi către întregul sistem judiciar.

Precizăm că prezentul demers, precum şi rezultatele acestuia vor fi aduse la cunoştinţa publică şi a întregului sistem judiciar.”

CONTEXT

Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an, arată documentul obținut de Economedia. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme, a dezvăluit în exclusivitate Economedia.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

Beneficiul țintă pentru cei cu „vechime completă în muncă” va fi redus treptat de la 80% la 65% din salariul brut. În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.