Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii și-au impozitat cu 85% pensiile mai mari de 7.001 lei

sursa FOTO: Inquam
motiune plen

Pensiile senatorilor şi deputaţilor vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte suma de 7.001 lei lei, a decis joi plenul reunit al Parlamentului, care a votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

S-au înregistrat 354 de voturi "pentru", o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor.

USR a cerut scoatere de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează "prevederi", ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţii cu 276 de voturi.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de "taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă".

Conform unui amendament, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat .

În timpul dezbaterilor, liderul deputaților PNL, Florin Roman, i-a spus lui Dan Barna că este „un ageamiu și un manipulator”, după ce liderul USR acuzase PSD și PNL că apelează la o „șmecherie” pentru a face în așa fel încât legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională.

Liderul USR, Dan Barna, a acuzat PSD și PNL că apelează la o „șmecherie” pentru a face în așa fel încât legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională.

„USR luptă pentru desființarea, impozitarea pensiilor speciale de patru ani. (...) Ne asigurăm încă de acum că toată bucuria de ieri a cetățenilor se va întoarce de la CCR. Fiecare demers de genul acesta, prin care CCR are ocazia să respingă impozitarea pensiilor speciale. Dacă CCR va respinge acest demers legislativ, aștept demisia dvs.”, a spus Barna.

Replica a venit din partea liderului deputaților PNL, Florin Roman.

„Eu înțeleg că înseamnă să respecți Constituția, legile, să respecți CCR și deciziile CCR. Azi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors fața spre popor. Prin liderii de grup de la PNL și PSD, iar azi impozităm și pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială. Ca să înțeleagă toată lumea, dacă dânșii ar fi votat împotrivă sau abținere ieri, discursul lui Barna era deplin justificat, dar cât timp parlamentarii USR au votat ieri pentru impozitare, dânșii și-au asumat acest demers politic”, a spus Roman.

El a amintit că mediul online a fost „invadat” de cei de la USR care și-au asumat impozitarea pensiilor speciale.

„A fura munca altora e urât. Azi reveniți la aceeași retorică, că era mai bună desființarea. Sunteți un ageamiu și un manipulator, care nu ați înțeles nimic. Nu fiți ipocriți și nu mințiți oamenii”, i-a mai spus Roman lui Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.