Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă: `Bugetul pe anul 2023 scade pensiile, pe ansamblul lor, cu 7 miliarde de lei`

Facebook
Varujan Vosganian

`Bugetul pe anul 2023 scade pensiile, pe ansamblul lor, cu 7 miliarde de lei`, susține Varujan Vosganian, co-președintele ALDE. El susține că ținând cont de inflația galopantă care a dus la o explozie a prețurilor, dar și de creșterea economică raportată, e clar că pensiile în termeni reali scad și nu cresc... deși se vorbește de o creștere în Legea Bugetului de stat pentru 2023 promulgată deja de președintele României.

Iată explicațiile liderului ALDE:

”Moralitatea și eficiența unei guvernări se dovedesc prin modul în care statul împarte avantajele și riscurile între partenerii sociali, avantajele fiind legate de creșterea economică, iar riscurile de  costurile cauzate de inflație .

Lecturând bugetul pe 2023, adoptat pe nemestecate de Parlament, observăm că statul își arogă beneficiile creșterii economice și deloc riscurile inflaționiste. Pentru anul 2022, la o inflație preconizată de 15 – 16%, veniturile bugetare la zece luni sunt mai mari cu 27%. Proiectul de buget pe 2023 arată că veniturile bugetare vor avea o creștere de 14%, superioară inflației de 8%. Veniturile bugetare cresc în termeni reali chiar mai mult decât efectele cumulate ale inflației și creșterii economice, ceea ce dovedește că în condiții de criză monetară, energetică etc.  bugetul statului, spre deosebire de cetățeni, prosperă.

Să vedem cum stăm la capitolul pensii. Punctul de pensie a fost, la 1 ianuarie 2022, 1586 de lei și el nu s-a modificat în tot anul 2022. Așadar, deși în termeni nominali a rămas același, în termeni reali a scăzut cu 8%, adică o pensie întreagă, ceea ce înseamnă că pentru pensionari anul 2022 nu a avut decât 11 luni. Cu alte cuvinte, pensionarii nu au beneficiat deloc de rezultatele pozitive ale creșterii de peste 5% din PIB, în schimb au „beneficiat” din plin de costurile inflației.

Situația nu se schimbă nici în anul 2023. Punctul de pensie crește de la 1 ianuarie 2023 la 1784 de lei, ceea ce, înseamnă, din start, o reducere (iarăși) în termeni reali de 3%. În plus, dacă socotim că, față de inflația preconizată pentru 2023 (de 8%) nu există nicio protecție, reducerea în termeni reali a pensiilor va fi de cca 6-7%.

Pensionarii nu beneficiază absolut deloc, în anii 2022 – 2023, de avantajele creșterii economice care va fi, cumulat, de 7-8 % din PIB. În schimb, în termeni reali, pensiile vor scădea simțitor. Pentru ca pensiile să nu scadă, pe real, în anul 2023, ele trebuiau să crească, în termeni nominali cu 20%. Față de care cele 12,5% sunt o batjocură. De creștere a pensiilor, în termeni reali, ce să mai vorbim, nici nu se mai pune problema.

Sunt cifre neînduplecate, ele arată lipsa de moralitate a guvernării față de o categorie socială lipsită de apărare, pe spinarea căreia își propune să economisească, în 2023, vreo 7 miliarde de lei pe care să se laude că le-a redus din deficitul bugetar.”, susține Varujan Vosganian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.