Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensionarii care au plătit CASS ar putea primi banii înapoi

gov.ro
Guvern

Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după reținerea CASS de 10% pentru sumele care depășesc 4.000 de lei vor câștiga, cel mai probabil, procesele, se arată într-o notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului. SGG propune astfel Guvernului, conform notei consultată de Știripesurse.ro, să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii. Subiectul se va discuta în ședința de Guvern de miercuri.

Guvernul a introdus în 2021 obligativitatea plății CASS pentru partea din pensii care depășește suma lunară de 4.000 de lei și actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu.

Astfel, din ianuarie 2022, s-a aplicat CASS de 10% pentru sumele din pensii care depasesc 4.000 de lei. „Un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”, potrivit notei de informare a SGG.

Ulterior, prin Decizia 650 din 15 decembrie 2022, CCR a constatat că prevederea este neconstituțională. Cu alte cuvinte, CCR a decis că Guvernul a tăiat pensiile neconstituțional.

„Prin urmare, este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlu de CASS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României”, consideră SGG.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare.

O variantă oferită de SGG ca posibilă soluție este „plata eșalonată a sumelor”, din oficiu, de către casele de pensii care au reținut CASS-ul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.