Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagon: Misiunea de securitate maritimă în Golf este un succes

Pentagon
Pentagon Departament of Defence

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a salutat miercuri "succesul" misiunii de securitate maritimă desfăşurate de Statele Unite în Golf, unde calmul pare să fi revenit după mai multe incidente cu Iranul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu căutăm războiul cu Iranul, dorim discuţii diplomatice şi scopul operaţiunii Sentinel a fost de a evita o situaţie care să ne facă să ieşim de pe această cale şi să ne pună pe un drum diferit", a subliniat Mark Esper în prima sa conferinţă de presă la Pentagon de la preluarea funcţiei, în iulie. 

"În ce priveşte această problemă, este un succes", a spus el, răspunzând unei întrebări legate de recenta scădere a tensiunii în această regiune strategică. 

"Până în prezent, totul a mers bine", a adăugat el, refuzând să vorbească despre sfârşitul crizei cu Republica Islamică. 

Operaţiunea Sentinel, alcătuită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Bahrein, are misiunea de a proteja navele comerciale în strâmtoarea strategică Ormuz, prin care tranzitează o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă.

Citește și: Cel puţin 17 copii au dezvoltat `sindromul vârcolacului` după ce li s-a administrat un medicament etichetat greşit (Spania)

Operaţiunea trebuie "să ofere libertatea de navigaţie pentru navele comerciale care este atât de vitală pentru comerţul economic mondial" şi "să descurajeze provocările şi să evite conflicte în regiune", a subliniat şeful Pentagonului. 

Aceasta însă nu pare să atragă multe ţări, numeroşi aliaţi ai Statelor Unite ferindu-se să se lase antrenaţi într-un conflict deschis cu Teheranul. 

SUA au anunţat la 5 mai desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln şi a unei formaţiuni de bombardiere în Orientul Mijlociu, ca răspuns la o "ameninţare credibilă" din partea Iranului. 

Relaţiile deja tensionate între Washington şi Teheran s-au acutizat de când Iranul şi-a suspendat unele angajamente luate în cadrul acordului nuclear din 2015, demersul survenind la un an după retragerea americană din acest text, în timp ce administraţia Donald Trump şi-a înăsprit sancţiunile împotriva economiei iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.