Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul accelerează evacuările de pe aeroportul din Kabul, după stabilirea unei linii de comunicare cu talibanii

abc27.com
john kirby pentagon

SUA şi-au consolidat marţi dispozitivul militar pe aeroportul din Kabul pentru a accelera ritmul evacuărilor după stabilirea unei linii de comunicare între militarii americani, care securizează pista, şi talibanii care controlează capitala afgană, relatează France Presse.

O mie de soldaţi americani au sosit în cursul nopţii de luni spre marţi şi circa 800 de persoane au fost evacuate de luni seara, între care 165 de americani, a indicat presei Hank Taylor, un responsabil din Statul Major american.

Întăririle militare, care urmează să continue în zilele următoare, vor permite "accelerarea" evacuărilor pentru a le imprima un ritm de un zbor pe oră "în cursul următoarelor 24 de ore", a precizat el.

"La maximul capacităţii noastre, contăm pe plecări între 5.000 şi 9.000 zilnic", a adăugat generalul Taylor, potrivit Agerpres.ro.

El a subliniat că operaţiunile nu au fost obstrucţionate de talibani. "Nu am avut nicio interacţiune ostilă, niciun atac şi nici ameninţare din partea talibanilor", a spus el.

Generalul Taylor a mai spus că soldaţi afgani care nu au capitulat în faţa talibanilor au reuşit să ajungă la aeroportul din Kabul şi participă la operaţiunile de evacuare.

"Avem între 500 şi 600 de membri ai forţelor afgane care ne ajută să asigurăm securitatea", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că o linie de comunicare directă a fost stabilită între armata americană şi talibani în urma întâlnirii duminică la Doha între generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central american, şi lideri talibani.

"Comandanţii noştri de pe aeroport sunt în legătură cu comandanţi talibani aflaţi pe terenul din afara aeroportului", a spus el, refuzând să detalieze conţinutul discuţiilor.

Mii de afgani care i-au ajutat pe occidentali şi dornici să părăsească ţara de teama represaliilor din partea talibanilor sunt blocaţi în continuare în afara aeroportului, în zone controlate de insurgenţi.

Potrivit unui raport al guvernului german, talibanii obstrucţionează accesul în aeroportul din Kabul candidaţilor afgani la plecare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.