Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul oferă garanţii Turciei. Armele date kurzilor vor fi recuperate

kurzi siria

Ministrul american al apărării, James Mattis, l-a informat pe omologul său turc, Fikri Isik, că armele furnizate miliţiilor kurde YPG active în Siria vor fi retrase imediat după ce gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) va fi înfrântă, au declarat joi surse din Ministerul Apărării turc, citate de Reuters, conform agerpres.

Într-o scrisoare adresată lui Fikri Isik, şeful Pentagonului afirmă că Statele Unite au informat Ankara în legătură cu armele trimise miliţiilor YPG şi că Washingtonul va furniza în fiecare lună o listă cu livrările de arme respective.

Citeşte şi: Distrugerea moscheii istorice din Mosul, începutul sfârşitului pentru Statul Islamic - FOTO/VIDEO

Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au tensionat ca urmare a sprijinului acordat miliţiilor kurde din Siria pentru a susţine campania internaţională antijihadistă, în contextul în care forţele armate turce au luptat contra YPG în nordul teritoriului sirian.

În scrisoarea respectivă, Mattis îi transmite lui Isik că SUA vor adopta măsuri ferme pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de Turcia în legătură cu securitatea sa şi că arabii vor constitui 80% din forţele care vor captura oraşul sirian Raqqa din mâinile jihadiştilor.

YPG face parte din Forţele Democratice Siriene (SDF) susţinute de SUA şi care au lansat anterior în această lună o operaţiune de recucerire a oraşului Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic în Siria.

Turcia a anunţat în mai multe rânduri că va riposta contra miliţiilor kurde siriene dacă va simţi vreo ameninţare din partea acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.