Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul răspunde la acuzațiile Rusiei: Biolaboratoarele din Ucraina nu au caracter militar, funcționează la fel ca alte laboratoare de sănătate publică

Pentagon
Pentagon Departament of Defence

Departamentul american al Apărării a precizat că, pe parcursul a 20 de ani, a oferit asistență pentru 46 de structuri ucrainene în domeniul biologiei, dar a subliniat că scopul acestei asistențe a fost securitatea biologică a Ucrainei și îmbunătățirea controlului asupra sănătății populației.

"Statele Unite au lucrat pentru a consolida siguranța și securitatea biologică a Ucrainei, pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor și a animalelor, oferind sprijin în ultimii 20 de ani la 46 de laboratoare ucrainene pașnice, facilități de asistență medicală și centre de diagnosticare a bolilor.

Ucraina deține și operează laboratoarele sale de sănătate publică și infrastructura asociată, iar Statele Unite sunt mândre să colaboreze, să coopereze și să ofere asistență în sprijinul acestei infrastructuri. Aceste facilități funcționează la fel ca alte laboratoare de sănătate publică și de cercetare de stat sau locale din întreaga lume. În plus, toate echipamentele și instruirile furnizate de Statele Unite fac obiectul proceselor de control al exporturilor, al auditurilor și al legilor și reglementărilor privind achizițiile din SUA, ceea ce asigură transparența și conformitatea cu legile naționale și internaționale", se arată pe site-ul Departamentului american al Apărării într-un comunicat.

Astfel de programe, potrivit Pentagonului, vizează, de asemenea, "măsuri pentru a asigura securitatea agriculturii".

„Ucraina nu are programe de arme nucleare, chimice sau biologice. La 11 și 18 martie 2022, Înaltul Reprezentant al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru afaceri de dezarmare, Izumi Nakamitsu, a declarat în mod similar că ONU nu are cunoștință de existența unor programe de arme biologice în Ucraina. Aceste comentarii au fost reiterate la 13 mai 2022 de către Înaltul Reprezentant adjunct al ONU pentru afaceri de dezarmare.

În prezent, colaborările din Ucraina rămân eforturi pașnice de îmbunătățire a siguranței și securității nucleare și radiologice, a supravegherii bolilor, a siguranței și securității chimice și a pregătirii pentru a răspunde la epidemii și pandemii, cum ar fi COVID-19.

Multe dintre aceste colaborări sunt multilaterale și implică Parteneriatul global împotriva răspândirii armelor și materialelor de distrugere în masă condus de G7, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), OIAC și alte agenții specializate ale ONU.

Ucraina a devenit un lider în materie de transparență și de promovare a normelor de neproliferare și de securitate sanitară globală. De exemplu, în decembrie 2021, Ucraina a finalizat o evaluare voluntară, externă, condusă de OMS, a capacității sale de a preveni, detecta și răspunde rapid la urgențele de sănătate publică”, transmite Pentagonul.

Acuzațiile Rusiei

În ultimele două luni, Rusia a lansat de mai multe ori acuzații la adresa SUA cu privire la presupuse laboratoare biologice deținute în Ucraina și finanțate inclusiv de fiul lui Joe Biden.

În aprilie, generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful Trupelor de protecție împotriva radiațiilor chimice și biologice din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a declarat că pe teritoriul Ucrainei funcționează o rețea de peste 30 de laboratoare biologice. El a precizat că laboratoarele acționau în interesul Pentagonului, iar în activitatea lor erau implicate companii farmaceutice americane, printre care Pfizer și Moderna.

În martie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că în Ucraina, în cadrul unor programe comune cu Pentagonul, există laboratoare biologice care lucrează cu agenți patogeni ai infecțiilor periculoase.

Agenția a precizat că în Ucraina are loc o restrângere de urgență a programelor biologice. O analiză a actelor de distrugere arată că se lucrează cu agenți patogeni ai ciumei, antraxului, brucelozei, agenți patogeni ai difteriei, salmonelozei și dizenteriei.

În luna mai, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. a declarat că biolaboratoarele au fost folosite la amplificarea artificială a bolilor. Potrivit acesteia, în aceste laboratoare lucrau americani, care aveau imunitate diplomatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.