Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru a proteja economia, China a decis să relaxeze măsurile antiepidemice în Shenzhen

Smart Radio
coronavirus epidemie china

Din cauza problemelor care afectează economia ţării, China a decis să relaxeze măsurile antiepidemice în metropola Shenzhen, un pol al industriei tehnologice chineze, unde autorităţile locale au ordonat vineri ridicarea parţială a lockdownului anti-COVID-19, în special în portul oraşului, unul dintre cele mai mari din lume şi care are o importanţă vitală pentru comerţ, informează AFP.

Decizia adoptată în acest oraş cu 17,5 milioane de locuitori, situat în proximitatea regiunii administrative cu regim special Hong Kong, a fost luată după ce preşedintele Xi Jinping a cerut în ziua precedentă "o minimalizare" a impactului generat de măsurile de prevenţie sanitară asupra economiei chineze.

China se confruntă în această perioadă cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică din ultimii doi ani, cu mai multe mii de cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele zile, repartizate în 20 de provincii, care alcătuiesc două treimi din totalul provinciilor chineze, potrivit Agerpres.ro.

Din această cauză, autorităţile locale au plasat în lockdown mai multe zeci de milioane de persoane din această ţară cu o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori.

Ministerul Sănătăţii din China a anunţat vineri 4.365 de infectări noi confirmate în ultimele 24 de ore, dintre care 105 au fost înregistrate în metropola Shenzhen.

Acest oraş meridional, în care se află mii de fabrici ale marilor nume din sectorul tehnologiei, a fost plasat duminică în lockdown total după depistarea mai multor cazuri de COVID-19 asociate epidemiei care face ravagii în prezent în Hong Kong.

Transportul public va putea fi reluat începând de vineri, precum şi funcţionarea administraţiilor şi redeschiderea activităţii economice în cinci districte ale oraşului, a anunţat joi seară primarul din Shenzhen.

Transmiterea noului coronavirus a fost stopată în cele cinci districte, care reprezintă aproape jumătate din vastul teritoriu al metropolei chineze, a precizat Primăria locală.

Printre districtele vizate figurează şi Yantian, în care se află unul dintre cele mai mari porturi din lume, ce operează de unul singur 10,5% din totalul containerelor utilizate de comerţul extern al Chinei.

În pericol

Ridicarea restricţiilor antiepidemice ilustrează îngrijorările autorităţilor chineze legate de activitatea economică după doi ani de strategie "zero COVID-19" - ce constă în folosirea tuturor mijloacelor posibile (lockdown, carantină, monitorizare a persoanelor de contact, filtre la frontiere) pentru a împiedica apariţia unor cazuri noi.

Preşedintele Xi Jinping a ordonat joi seară continuarea acestei politici oficiale "pentru a stopa cât mai repede răspândirea epidemiei".

Liderul chinez a îndemnat totodată la "minimalizarea impactului epidemiei asupra dezvoltării economice şi sociale", în contextul în care Beijingul a anunţat pentru acest an cel mai redus obiectiv al său de creştere economică din ultimii 30 de ani (aproximativ 5,5%).

Unul dintre furnizorii principali ai gigantului informatic american Apple, compania taiwaneză Foxconn, anunţase deja încă de miercuri că a reluat o parte a producţiei sale din Shenzhen.

Strategia "zero COVID" le-a permis autorităţilor chineze să limiteze numărul de bolnavi la aproximativ 125.000 în ultimii doi ani, potrivit statisticilor oficiale. China a raportat în mod oficial mai puţin de 5.000 de decese asociate COVID-19.

Începând din primăvara anului 2020, viaţa de zi cu zi a revenit aproape de normal în această ţară, însă recrudescenţa pandemică provocată de varianta Omicron a schimbat datele problemei.

"O lecţie"

De cealaltă parte a frontierei cu Shenzhen, teritoriul semi-autonom Hong Kong, care a adoptat şi el strategia "zero COVID", înregistrează una dintre cele mai mari rate de mortalitate asociate Omicron din lume - în special în rândul vârstnicilor nevaccinaţi.

Ministrul chinez al Sănătăţii a anunţat vineri că doar 51% dintre persoanele de peste 80 de ani din China continentală au primit cel puţin două doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

"Epidemia din Hong Kong ne-a oferit o lecţie deosebit de lămuritoare", a declarat Wang Hesheng, viceministru al Sănătăţii, într-o conferinţă de presă organizată vineri.

"Dacă rata de vaccinare la persoanele vârstnice este mică, atunci rata de mortalitate va fi mare", a prevenit oficialul chinez.

El a imputat recenta recrudescenţă epidemică "relaxării" de care au dat dovadă unii dintre politicienii chinezi şi lipsei de eficacitate a măsurilor adoptate în anumite provincii.

Nord-estul Chinei rămâne de departe regiunea cea mai afectată, iar provincia Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord, a raportat 60% din totalul naţional al cazurilor noi de COVID-19 anunţate vineri.

Cu toate acestea, China nu a anunţat niciun deces nou asociat COVID-19, cea mai recentă victimă fiind raportată în urmă cu mai mult de un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.