Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru cine pregăteşte terenul Vasile Dâncu?

F. P.
dancu-gandul

Vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat, într-o emisiune la Realitatea TV, că Guvernul Cioloş nu este unul tehncrat, ci politic. Potrivit acestuia, miniştrii fac politică, iar unii dintre ei vor deveni membri ai unor partide. Afirmaţie lui Dâncu îl determină pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu să afirme că vicepremierul pregăteşte terenul pentru cineva, poate chiar pentru un proiect plăsmuit la Cotroceni.

"Vasile Dancu vizeaza o tinta mai inalta. El pregateste terenul pentru marea traversare. Pentru un proiect gandit la Cotroceni, ca o alternativa pentru situatia in care, dupa alegeri si in functie de rezultatul acestora, s-ar putea instala, la Palatul Victoria, un Guvern ostil Palatului Cotroceni. Care este aceasta alternativa?

Foarte pe scurt, ea inseamna transferarea unor persoane de incredere, din perspectiva lui Klaus Iohannis, in principalele partide politice. Si nu oriunde, ci la varf. Si realizarea prin intermediul acestora a unei puternice majoritati. Care va sustine proiectele presedintelui.

Dar cum s-ar putea intampla acest lucru? Vasile Dancu nu ne spune. Dar ne sugereaza. Prin trecerea, de pilda, a domnului Ciolos la PNL si nominalizarea lui pentru o functie politica extrem de importanta. Poate chiar de presedinte. Straniu de galanta, Alina Gorghiu i-a si lansat o invitatie in acest sens. Si nu numai lui Ciolos. Blaga se va da, curand, la o parte. Dar, iata ca, este posibil ca si doamna Alina Gorghiu sa se dea la o parte. Si, inainte sau dupa alegerile parlamentare, sa avem un nou presedinte PNL. In persoana lui Dacian Ciolos. Pana una-alta, acest proiect pare iluzoriu. Dacian Ciolos lasa impresia ca este destul de speriat de o asemenea turnura a carierei sale. Dar pe parcurs, s-ar putea sa se lase convins. Cel putin acesta este planul.

Dincolo, la PSD, Liviu Dragnea nu este altceva decat un experimentat politician, tinut in sah. Un fel de tigru aflat in interiorul unei custi si care executa docil comenzile unui dresor nevazut. Incet-incet, el va fi compromis. Se lucreaza la greu pentru acest proiect. Si atunci, un alt tehnocrat al Guvernului Ciolos s-ar putea transfera la PSD. La varf. In calitate de presedinte. Probabil inainte de alegerile parlamentare. Iar acea persoana va fi Vasile Dancu.

Si Ciolos si Dancu sunt apropiati ai presedintelui Klaus Iohannis. Ii sustin cu multa convingere proiectele. Ne putem imagina ce s-ar intampla daca scenariul de mai sus va fi realizat. Primele doua cele mai mari partide ale Romaniei, unul de dreapta si altul de stanga, il vor sustine pe presedinte si, in consecinta, vor asigura, dupa alegeri, formarea unui Guvern prezidential. Intr-o republica, de facto, prezidentiala si ea. Dupa acest model, desigur, si alti “tehnocrati” sau “birocrati” se vor teleporta in partide politice.

Constructia de mai sus, cea sugerata de Vasile Dancu este, desigur, din perspectiva domnului Klaus Iohannis, modelul ideal de a conduce o tara. Si, desigur, daca exista buna-credinta si bune intentii din toate directiile mediului politic, asa si este.

Mai ramane insa o singura conditie. Ca timp de sase luni macar, daca nu cumva chiar timp de un an, Guvernul Ciolos sa aiba succes. Sa faca ce isi propune. Sa promita ce poate. Sa nu aiba prea multe ezitari. Sa nu faca prea multe gafe. Sa multumeasca populatia fara a fi populist. Sa tina in frau partidele. Si asa mai departe.

Daca Guvernul Dacian Ciolos isi frange gatul, intreg proiectul cade. Si atunci, presedintele Klaus Iohannis va trebui sa recurga la alte resurse. Adica, la partide nedomesticite. Nedresate. Nesubordonate", scrie Sorin Roşca Stănescu într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

Vezi şi: Vasile Dâncu, despre infiltrarea tehnocraților în politică

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.