Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată în istorie, două femei au intrat în conducerea mişcării Hamas

cdnuploads.aa.com.tr
Hamas

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat duminică seară componenţa noului său birou politic în care pentru prima dată în istoria sa figurează două femei, transmite AFP.

Citește și: Mircea Dinescu, dezvăluiri rușinoase despre Gabriel Liiceanu: A refuzat să fie dizident de frică. După 1989 a primit de la SRI plocoane

Hamas anunţase săptămâna trecută realegerea lui Yahya Sinwar ca şef al biroului său politic din această enclavă palestiniană suprapopulată cu două milioane de locuitori şi sub blocada israeliană.

El a dezvăluit duminică identitatea celor 20 de membri ai biroului său politic după sondaje interne desfăşurate în perspectiva primelor alegeri generale - legislative în mai, prezidenţiale în iulie - prevăzute în ultimii 15 ani în teritoriile palestiniene.

Printre aceştia se află două femei, Jamila al-Shanti şi Fatima Shurab, ultima fiind preşedinta Comisiei pentru femei, potrivit listei oficiale consultate de AFP.

Dacă Fatima Shurab avea dreptul la un post în conducerea organizaţiei în calitate de preşedintă a Comisiei pentru femei, Jamila al-Shanti a devenit duminică "prima femeie aleasă" în biroul politic al Hamas, potrivit unui comunicat la mişcării.

Hamas "doreşte să trimită un semnal pozitiv comunităţii internaţionale şi întregii regiuni, schimbându-şi imaginea şi arătând că este deschisă şi că femeile sunt reprezentate în cadrul mişcării", a comentat Adnane Abu-Amer, profesor de ştiinţe politice Universitatea Islamică din Gaza.

Hamas urmează să organizeze în următoarele luni alegeri interne pentru postul de lider al întregii mişcări. În afară de liderul în funcţie Ismail Haniyeh, adjunctul său Saleh al-Arouri şi fostul lider al mişcării Khaled Mashal fac parte dintre candidaţi.

Pe lângă aripa sa politică, Hamas - considerată o organizaţie teroristă de multe ţări occidentale - dispune de o aripă militară cu mii de luptători în Fâşia Gaza, care a fost în centrul a trei războaie cu Israelul (2008, 2012, 2014).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.