Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată în istorie, Senatul va avea o FEMEIE președinte: Care a fost scorul dintre Anca Dragu și Lucian Romașcanu

anca dragu

Senatoarea USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”.

Senatoarea Anca Dragu din partea Alianţei USR PLUS a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului.

Citește și: PNL face scut în jurul lui Francisc Tobă! Informații de ultimă oră ies la iveală!

Ea a obţinut 75 de voturi ”pentru” şi 51 de voturi ”împotrivă”, dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule.

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”.

Citește și: Document EXCLUSIV. Directiva lui Raed Arafat, încălcată de DSP și de Primăria USR-PLUS!

Senatorii au fost validaţi, luni, iar ulterior au depus jurământul.

Preşedintele ales al Senatului, Anca Dragu, a declarat luni seara, în plen, că îşi doreşte ca mandatul său să stea sub auspiciul noţiunii de respect, menţionând că va fi un preşedinte echidistant şi corect, fără să ţină cont de culoarea politică.

Citește și: Diana Șoșoacă, amenințată! ‘Le trebuie un exemplu pentru cei care au militat împotriva Covid-ului

"Vă asigur că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciul noţiunii de respect. Respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect pentru cei pe care îi reprezentăm, respect faţă de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, înseamnă în primul rând să conştientizăm faptul că un senator nu se află deasupra legii, ci trebuie să fie în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul său legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal.", a subliniat preşedintele Senatului.

Ea a menţionat că îşi propune ca Senatul României să fie o instituţie "transparentă, deschisă oamenilor", să recâştige prin "deschidere şi profesionalism" încrederea românilor în Parlament - instituţia cea mai importantă şi reprezentativă într-o democraţie, în condiţiile în care, "în acest moment, Parlamentul se află la cote minime în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje, pe ultimul loc între instituţiile statului român".

Citește și: Lovitură pentru români! ‘Sindicatele anunță intenția noului Guvern de a îngheța salariul minim’

Dragu a mai precizat că îşi propune să simplifice procedurile birocratice din Senat, prin creşterea gradului de digitalizare, adăugând că dreapta politică şi Parlamentul trebuie să se adapteze la "vremurile ce sunt în schimbare".

"Îmi propun să creştem gradul de digitalizare a instituţiei Senatului pentru a simplifica procedurile birocratice ce consumă timp şi pentru a veni mai aproape de cetăţean facilitând accesul oricărui cetăţean român la documentele de interes public şi la activităţile pe care le desfăşurăm. Vremurile sunt în schimbare, dreapta politică şi Parlamentul trebuie să se adapteze. Îmi propun, de asemenea, să legiferăm în baza studiilor de impact şi analizelor de oportunitate şi să creştem capacitatea Parlamentului de a urmări rezultatele aplicării legilor. Să legiferăm cu bună credinţă, având în vedere exclusiv bunăstarea şi interesele românilor", a susţinut şeful Camerei superioare a Parlamentului.

Citește și: Situație ciudată! L-a lovit amnezia? Exclus de AUR, Francisc Tobă a semnat că renunță la mandatul de parlamentar, dar acum spune că vrea în Parlament

Nu în ultimul rând, Anca Dragu a relevat faptul că o femeie a ajuns cel de-al doilea om în stat.

"Mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, într-o ipostază în care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedinţi având Senatul din 1864 de la înfiinţare şi până astăzi. Astăzi este o premieră, asistăm la un moment unic în istoria României, prima zi în care preşedintele Senatului - cel de-al doilea om în stat - este o femeie. Un gând care mă onorează şi mă responsabilizează. Sper ca acest moment să reprezinte o încurajare şi o motivaţie în plus pentru implicarea cât mai multor femei în politică şi în viaţa socială în general", a conchis preşedintele Senatului.

Potrivit CV-ului, Anca Dragu, de profesie economist, a fost ministru al Finanţelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017.

Citește și: Diana Șoșoacă, amenințată! ‘Le trebuie un exemplu pentru cei care au militat împotriva Covid-ului

Anca Dragu deţine o diplomă de licenţă şi un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti, un master în Politici Publice şi Aderare la UE, absolvit în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi a urmat diferite programe în cadrul Universităţii Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală şi de Est şi în cadrul Universităţii George Washington, Washington DC.

Dragu a fost analist economic în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, după o experienţă de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internaţional din Bucureşti, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naţionale a României şi a făcut parte din echipa de conducere E.ON România.

Citește și: Lovitură pentru români! ‘Sindicatele anunță intenția noului Guvern de a îngheța salariul minim’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.