Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată, Scotland Yard-ul este condus de o femeie

UK Marea Britanie

Poliţia londoneză este condusă acum, pentru prima dată, de o femeie, Cressida Dick, numită în locul lui Bernard Hogan-Howe, care a demisionat în această lună după cinci ani în funcţie, relatează miercuri AFP şi Reuters. Dna Dick, în vârstă de 56 de ani, are o carieră îndelungată în Scotland Yard, de unde a plecat în urmă cu doi ani pentru un post în Ministerul de Externe.

''Cressida Dick este o şefă extraordinară şi are o viziune clară pentru viitorul poliţiei metropolitane'', a declarat ministrul de interne, Amber Rudd, într-un comunicat. ''Ea ocupă acum unul dintre posturile cele mai exigente şi cele mai importante din cadrul serviciilor poliţiei britanice, într-un context de alertă teroristă sporită şi de ameninţări crescânde, fie că este vorba de fraudă, fie de infracţionalitate cibernetică'', a adăugat dna Rudd. Cressida Dick devine astfel prima femeie care ajunge la conducerea Scotland Yard-ului, având în subordine o forţă de circa 43.000 de ofiţeri de poliţie şi alţi angajaţi. Ea se bucură de respect şi de popularitate în rândul poliţiştilor.

În 2005, dna Dick era comisarul care răspundea de operaţiunea poliţiei ce a dus la moartea brazilianului Jean Charles de Menezes (27 de ani). Luat din greşeală drept un kamikaze care încerca să fugă, tânărul brazilian a fost împuşcat cu şapte gloanţe în cap de către poliţişti pe 22 iulie 2005 în sudul Londrei. El fusese confundat cu Hussain Osman, unul dintre indivizii care încercaseră, fără succes, să-şi detoneze încărcătura explozibilă în cursul unei tentative de atentat survenite cu o zi mai înainte. Eroarea intervenea la două săptămâni după o serie de atentate sinucigaşe în transportul public din Londra, soldate cu 56 de morţi.

În timpul anchetei judiciare din octombrie 2008, Cressida Dick declara, aproape să izbucnească în lacrimi, că moartea tânărului brazilian este ''o tragedie, o tragedie oribilă''. ''Menezes a fost victima unor circumstanţe teribile şi extraordinare'', declara dna Dick. În martie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că nu au fost deficienţe în ancheta privind moartea brazilianului. Familia brazilianului contesta tratamentul judiciar în acest caz. Nici un poliţist nu a făcut obiectul unor procese penale individuale, deoarece Parchetul a considerat că nu sunt dovezi pentru a angaja astfel de proceduri. Familia lui Menezes i-a scris totuşi primarului Londrei, Sadiq Khan, pentru a cere ca dna Dick să nu fie numită şefa poliţiei, conform Agerpres. Miercuri, Sadiq Khan a afirmat că este vorba de ''o zi istorică pentru Londra şi o zi de mândrie pentru el în calitate de primar''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.