Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima oară în ultimii 250 de ani, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou sunt scoase într-un pelerinaj

stiripesurse.ro
sdfgh

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, vor fi purtate, duminică, 31 martie, într-un pelerinaj în județul Ilfov, organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Procesiunea va avea  prima oprire la Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, între orele 8.00 – 8.15, unde va fi întâmpinată de un sobor de 20 de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Paisie și cu aprobarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Aici, în fața capelei Spitalului ”Sfântul Sava” se va ține o rugăciune, în beneficiul pacienților spitalului și vizitatorilor, după care pelerinajul se va opri la Mănăstirea Pasărea, unde va fi găzduit de Maica Stareță Stvroforă Mihaela împreună cu întreaga obște, și se va finaliza la Mănăstirea Cernica.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, în vremea mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793). Datorită cinstirii sale, patriarhul Justinian Marina propune Sfântului Sinod generalizarea cultului său in Biserica Ortodoxă Română. Proclamarea canonizării Sfântului Dimitrie a avut loc în 1955 și a primit ca zi de prăznuire data de 27 octombrie.

Moaștele se află, astăzi, depuse în Catedrala Patriarhală din București, unde au fost aduse în luna iulie 1774.

Legenda conform căreia Sfântul Dimitrie a devenit ocrotitorul Bucureștilor

Între anii 1768-1774, a avut loc războiul ruso-turc, care a ajuns și pe pământ românesc. Generalul rus Petru Saltâcov a ajuns cu oștile sale în satul Basarab,la sud de Dunăre, iar pentru ca moaştele Sfântului Dimitrie, care se aflau acolo, să nu fie profanate de ostaşii musulmani, generalul a comandat ca ele să fie duse în Rusia.

Când cortegiul cu racla a ajuns în Bucureşti, un negustor bogat cu numele Hagi Dimitrie, precum şi mitropolitul Grigorie II al Ţării Româneşti, au rugat generalul rus să lase moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru pagubele materiale şi suferinţele îndurate de români în cursul acelui război, mai ales că sfântul era „valah” de neam.

Ascultându-le dorinţa, generalul s-a înduplecat, iar moaştele au fost aşezate cu mare cinste din în Catedrala Mitropolitană Bucureşti, în iulie 1774. Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent.

În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii Ţări Româneşti.

În fiecare an, în preajma zilei de 27 octombrie, Dealul Mitropoliei din București este plin de credincioși care vin să se roage la moaștele sfinte.

Duminică, 31 martie, va fi o ocazie rară în istoria creștinismului românesc, în care moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou sunt purtate într-un pelerinaj, dând, astfel, posibilitatea mai multor credincioși să se închine și să se roage.

Adresa Spitalului ”Sfântul Sava”, unde va avea loc prima oprire este Str. Cozieni nr 2, Pantelimon, Ilfov. Date de contact: www.spitalulsfantulsava.ro

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.