Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Penuria de gaze pune sub semnul întrebării conducta Nigeria-Maroc în valoare de 25 de miliarde de dolari

assets.rbl.ms
petrol-gaze

Încercarea guvernului federal de a furniza gaz neîntrerupt gazoductului Nigeria-Maroc, un proiect de 25 de miliarde de dolari care vizează transportul gazului nigerian către Europa prin Maroc, este amenințată de provocările persistente de aprovizionare cu gaze din țară, au dezvăluit concluziile BusinessDay.

Conducta propusă, inițiată în decembrie 2016 după un acord între Nigerian National Petroleum Company (NNPC) Ltd. și guvernul marocan, este de așteptat să conecteze gazul nigerian la fiecare țară de coastă din Africa de Vest (Benin, Togo, Ghana, Coasta de Fildeș, Liberia, Sierra Leone, Guineea, Guineea-Bissau, Gambia, Senegal și Mauritania), care se termină la Tanger, Maroc și Cádiz, Spania.

Guvernul federal, prin intermediul Ministerului de Stat pentru Petrol (Gaze), a asigurat marți părțile interesate de aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a proiectului de gazoduct Nigeria-Maroc.

Constatările BusinessDay au arătat că au crescut îngrijorările cu privire la capacitatea Nigeriei de a satisface cerințele de aprovizionare cu gaz ale conductei.

"Nu am reușit în 30 de ani să extindem conducta standard de gaz din Africa de Vest de 100 de milioane de metri cubi pe zi dincolo de Ghana, iar aprovizionarea poate fi epileptică", a declarat pentru BusinessDay un operator senior din sectorul gazelor naturale.

El a adăugat: "Nigeria nu a finalizat încă conducta de gaz Obiafu-Obrikom-Oben de 48 de inci și 127 de kilometri, care ar permite gazului să se deplaseze din delta estică în vestul Nigeriei și să-și alimenteze cererea.

"Proiectul conductei de gaze naturale Ajaokuta-Kaduna-Kano este deja peste buget și, în timp, funcționarea comercială a sistemului de conducte Escravos-Lagos-2 pentru a dubla capacitatea conductei interne între Est și Vest la 2 miliarde de picioare cubice pe zi (bcf / zi) a intrat în așteptare, deoarece stocul de scuze al NNPC a fost epuizat de mult".

"Cu toate acestea, vorbim despre participarea și a fi furnizorul principal pentru o conductă de 5300 km de aici până în Maroc. Acesta este genul de lucru care face Nigeria de râs", a spus operatorul.

Pentru Chinenye Ajayi, șeful echipei de practică a energiei electrice și infrastructurii la Olaniwun Ajayi LP, lipsa infrastructurii de gaze pentru a valorifica potențialul gazelor din țară rămâne o mare provocare.

"În 2021, guvernul federal a declarat un deceniu de gaz, dar nu s-au făcut prea multe progrese în această privință", a spus Ajayi.

"Deceniul gazului" din Nigeria este o inițiativă condusă de guvern care vizează valorificarea rezervelor vaste de gaze ale țării pentru a stimula creșterea economică și dezvoltarea. Acesta a fost lansat la 29 martie 2021 de președintele de atunci, Muhammadu Buhari, la Abuja. Conform planului, Nigeria, în colaborare cu alte părți interesate, va crește utilizarea gazelor în deceniul 2020-2030.

Raportul serviciului datoriei Nigeriei la venituri atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani

Inițiativa "Deceniul gazelor" se bazează pe premisa că gazul este un factor-cheie al creșterii și dezvoltării economice. Nigeria are aproape 209 trilioane de picioare cubice de rezervă de gaze naturale, care se situează pe locul nouă ca mărime din lume, dar valorifică doar aproximativ 8 miliarde de picioare cubice standard pe zi de gaz, iar cea mai mare parte este trimisă pe piața de export.

"Au existat mai multe eforturi în esență. Din fericire, Legea industriei petroliere a intrat în vigoare la un moment dat, dar există încă multe lucruri care nu au dat rezultate", a spus Ajayi.

Ese Osawmonyi, analist senior la SBM Intelligence, a declarat că Nigeria se confruntă cu obstacole în furnizarea de gaze atât furnizorilor interni, cât și internaționali din cauza problemelor de finanțare, a inundațiilor, a creșterii consumului intern și a preocupărilor legate de securitate.

Ea a menționat că, din cauza infrastructurii Nigeriei și a preocupărilor legate de securitate, țara nu a reușit să se stabilească ca un exportator major de gaz natural lichefiat în Europa.

"Punctele de vedere contradictorii dintre guvern și experți subliniază importanța efectuării unui studiu complet al capacității de aprovizionare cu gaze a Nigeriei, precum și potențialele impedimente în aprovizionarea cu materii prime a proiectului conductei Nigeria-Maroc", a spus Osawmonyi.

Ea a adăugat că neîndeplinirea obligațiilor de furnizare a gazelor poate avea consecințe juridice și financiare, poate dăuna reputației țării ca furnizor de încredere și poate tensiona legăturile internaționale.

"Întreruperile în livrările de gaze ar putea reduce câștigurile guvernamentale și ar putea adânci criza de lichiditate valutară din Nigeria", a spus Osawmonyi.

În 2022, NNPC Ltd. a semnat acorduri privind proiectul gazoductului cu Oficiul Național al Hidrocarburilor și Minelor din Maroc și Comisia ECOWAS.

Guvernul federal a declarat că gazoductul, proiectat să aibă o lungime de 7.000 km, va contribui la accelerarea accesului la energie pentru toți, îmbunătățirea condițiilor de viață ale populațiilor, integrarea economiilor din subregiune și atenuarea deșertificării.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, experții au spus că proiectele de infrastructură, inclusiv conductele, trebuie livrate la timp, țara ar trebui să treacă la prețurile gazelor bazate pe piață, să achite datoriile istorice către centralele electrice și să stimuleze termenii fiscali și comerciali pentru dezvoltările de gaze offshore neasociate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.