Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peparației istorică - California intenționează ceară scuze tuturor americanilor de origine japoneză pentru tratamentul aplicat în Al Doilea Război Mondial

gratii

Statul California urmează să le ceară scuze tuturor americanilor de origine japoneză pentru tratamentul aplicat în timpul celui de-al doilea Război Mondial, transmite dpa potrivit Agerpres.

De câteva decenii, activiştii de origine niponă au marcat pe 19 februarie unul din cele mai întunecate capitole din istoria Statelor Unite. La data respectivă, în 1942, preşedintele Franklin Delano Roosevelt a autorizat deportarea forţată a peste 120.000 de americani cu ascendenţă japoneză din locuinţele şi firmele lor.

Joi, camera inferioară a legislativului Californiei va adopta, probabil, scuze oficiale pentru rolul statului în politicile care au culminat cu încarcerarea în masă a nipono-americanilor. Demersul de reparaţie morală faţă de victime este susţinut şi de guvernatorul Gavin Newsom.

Textul a fost propus de deputatul Al Muratsuchi. Alături de şase co-autori, el reaminteşte cu detalii dureroase trecutul anti-japonez al Californiei. Se menţionează Legea Pământurilor Străinilor din 1913, prin care li s-a interzis imigranţilor japonezi să cumpere terenuri, şi o rezoluţie comună a Adunării şi Senatului - cele două camere ale legislativului statului - care cerea retragerea cetăţeniei americane celor care erau şi cetăţeni ai Japoniei. De asemenea, este învinovăţit generalul John L. DeWitt din armata SUA, care a declarat la scurt timp după atacul de la Pearl Harbor că 'japonezii din ţara asta au mai multe (arme şi muniţii) decât forţele noastre armate'.

'Având în vedere evenimente naţionale recente, este cu atât mai important să învăţăm din greşelile trecutului şi să ne asigurăm că un asemenea atac împotriva libertăţii nu se va mai întâmpla niciodată, niciunei comunităţi din Statele Unite', arată proiectul de rezoluţie.

Muratsuchi a declarat Ligii Cetăţenilor Americano-Japonezi că a promovat rezoluţia deoarece doreşte ca statul California 'să conducă prin exemplu, în timp ce capitala ţării noastre este divizată fără speranţă de linia dintre partide, iar preşedintele Trump bagă familiile şi copiii imigranţi în cuşti'.

Nu este prima oară când la Sacramento - capitala Californiei - se face legătura între isteria anti-japoneză din al doilea Război Mondial şi acţiunile din prezent împotriva imigranţilor, reaminteşte dpa. În 2017, guvernatorul de atunci al statului, Jerry Brown, a promulgat o lege prin care li se cerea şcolilor să predea despre al doilea Război Mondial făcând legătura între xenofobia din acea vreme şi 'nedreptăţile în domeniul libertăţilor civile' legate de represiunea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, împotriva imigraţiei din ţările pe care le consideră suspecte.

Nu este nici prima oară când politicienii californieni le cer concetăţenilor lor să se gândească la greşelile din trecut faţă de americanii de origine japoneză. În 1988, congresmanul Norman Mineta, alături de Bob Matsui, a promovat Legea Libertăţilor Civile, în care sunt incluse scuze la nivel federal prezentate deţinuţilor supravieţuitori, cărora li s-au alocat câte 20.000 de dolari.

Eforturile lui Muratsuchi sunt în acord şi cu direcţia urmată recent de diferite instituţii ale statului California - de a-şi folosi atribuţiile pentru a cere scuze pentru rasismul istoric. În 2006, la iniţiativa senatorului Joe Dunn, Senatul Californiei şi-a cerut scuze pentru rolul jucat în repatrierea forţată în Mexic a peste un milion de imigranţi mexicani şi cetăţeni americani de oricine mexicană, în timpul Marii Crize Economice din anii 1930. În 2009, Adunarea statului a procedat similar în legătură cu retorica anti-chineză soldată cu Legea Excluderii Chinezilor din 1882, prin care s-a interzis timp de 60 de ani imigraţia din China.

Anul trecut, guvernatorul Newsom a semnat un decret prin care cerea scuze oficiale pentru 'violenţa, maltratarea şi neglijarea' de către statul California a amerindienilor, de-a lungul întregii istorii, apreciind că tratamentul a fost echivalent cu un 'genocid'. Luna aceasta, el a anunţat şi o iniţiativă pentru graţierea celor condamnaţi conform legislaţiei împotriva minorităţilor sexuale - gay, lesbiene, bisexuali, transsexuali etc. - susţinând că statul trebuie să remedieze 'abuzurile din trecut'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.