Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol imens pentru Tigrul de Sumatra: Aproape de extincţie din cauza defrişărilor

tigru

Defrişările asociate cu răspândirea plantaţiilor de ulei de palmier pot provoca extincţia tigrului de Sumatra, specie aflată deja în pericol de dispariţie, au avertizat marţi cercetătorii, citaţi de AFP. Marele carnivor a dispărut din insulele indoneziene vecine Java şi Bali, iar şansele sale de supravieţuire în Sumatra depind de conservarea habitatului său, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Acest habitat s-a diminuat cu 17% între 2000 şi 2012, iar populaţia de tigrii de Sumatra a scăzut de la aproximativ 742 de adulţi la 618 în aceeaşi perioadă, conform cercetătorilor. Între 1990 şi 2010, Sumatra a pierdut 40% din pădurea principală. Ca urmare, exemplarele din această specie de tigru au fost constrânse să trăiască în porţiuni izolate de pădure, conform Agerpres. "Degradarea vastelor întinderi sălbatice îi împinge pe tigrii mai aproape de dispariţie", a comentat autorul principal al studiului, Matthew Luskin, doctorand la Universitatea din California din San Diego.

"Subpopulaţiile de tigri sunt, de asemenea, considerabil mai fragmentate, sporind în mare măsură pericolul extincţiei speciei din fiecare pădure", a adăugat el. Există doar două habitate suficient de mari pentru a găzdui mai mult de 30 de femei de vârstă fertilă, un număr considerat de experţi drept pragul la care o populaţie este viabilă pe termen lung.

Braconajul, alimentat de cererea pieţei din China de diverse fragmente ale acestui animal cărora li s-au atribuit puteri tămăduitoare, potrivit cărora ar stimula vitalitatea şi virilitatea, contribuie, de asemenea, la declinul populaţiei acestei specii. Luskin şi doi dintre colegii săi au petrecut un an explorând zone îndepărtate din pădurile din Sumatra, instalând sute de camere şi aparate de fotografiat care se declanşează automat, la trecerea unui animal.

Fiecare tigru poate fi recunoscut datorită dungilor de pe blana sa, care diferă de la un individ la altul, iar cercetătorii au putut calcula, din datele colectate, că habitatul unei feline este de aproximativ 400 kilometri pătraţi. "Este mult mai extins decât habitatul tigrilor din alte regiuni, cum ar fi India, ceea ce indică faptul că (exemplarele) au nevoie de parcuri mai mari pentru a supravieţui", au precizat într-un comunicat.

Imaginile au relevat de asemenea şi veşti bune, potrivit cărora populaţiile de tigri din pădurile principale care au rămas intacte au crescut, acestea fiind cu 50% mai mari decât în pădurile exploatate pentru cherestea. ''Protejarea zonelor rămase din pădurea principală este în prezent absolut critică", a insistat unul dintre autorii studiului, Mathias Tobler, din cadrul organizaţiei San Diego Zoo Global.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.