Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol în spațiul aerian european - Avioanele civile riscă să fie ţintele rachetelor sau armelor cu radar (AESA)

radar

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a avertizat, joi, că există riscuri mari pentru companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina, cum ar fi vizarea accidentală a avioanelor civile, precum şi un risc crescut de atacuri cibernetice, relatează Reuters, potrivit News.ro.

”După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greşită este uşoară în arenele confuze ale războiului. Dezvoltarea acestui risc este frecventă în rândul tuturor combatanţilor. Dacă adăugăm probabilitatea de blocare a ajutoarelor electronice care pot fi implicate în navigaţie şi/sau... instrumentele de identificare, atunci este uşor să observăm că există potenţialul ca aeronavele nevinovate să fie ţintele rachetelor sau armelor cu radar”, se arată într-un document publicat online.

Comunicatul AESA nu a precizat că avertismentul său se referă la spaţiul aerian al Ucrainei, ci referirea era generală, având în vedere riscurile la care sunt expuse avioanele în urma conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

AESA a adăugat că există şi riscuri legate de creşterea numărului de operaţiuni militare care utilizează aeroporturi civile şi de faptul că ”dronele şi aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca din neatenţie spaţiul aerian civil adiacent”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.