Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol pentru toți miniștrii fostului executiv Cioloș. Planul PSD de distrugere a mitului tehnocrat

Dacian Ciolos IAA

Social-democrații nu se mulțumesc doar cu o anchetă  parlamentară a fostului premier Dacian Cioloșs și a cabinetului pe care acesta l-a condus mai bine de un an la Palatul Victoria. Mult invocata „gaura“ de 10 miliarde  la buget va  fi extinsă de la o simplă  previziune de guvern la activitatea fiecărui minister condus de  un tehnocrat în perioada  post-Colectiv până la ultimele alegeri parlamentare.  Totul  pentru a   găsi ceva care să justifice  implicarea procurorilor  și anchetarea penală a foștilor miniștri tehnocrați și a elimina astfel  mitul acestora ca alternativă la partidele politice.

Vezi și: FOTO - Imaginile care o 'îngroapă' pe Kovesi: Răzvan Savaliuc îi arată pisica

Pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului reunit de la ora 16 se va regăsi proiectul de hotărâre a Parlamentului privind efectuarea de către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital a Senatului a unei anchete parlamentare pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august şi noiembrie 2016, de către Guvern. Termenul de prezentare a raportului - 10 zile de la data încuviinţării plenului comun asupra efectuării acestei anchete.

În fapt,  demersul se vrea doar un preambul  la  ce av urma. Potrivit unor  surse parlamentare din PSD,  concluziile  acestui raport vor servi  incriminării penale  aminiștrilor  fostului  Executiv Cioloș în baza legii privind  responsabilitatea ministerială.

„Scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe acastă temă“, anunța acum  o săptămână deputatul PSD Marcel Ciolacu obiectivele  cu care  vor  fi însărcinați astăzi membrii comisiilor parlamentare de buget-finanțe din Cameră și Senat.

Pentru a amplifica efectul acestei anchete, liderul PSD Liviu Dragnea, inițiatorul acestui demers, a  propus în 17 puncte,  extinderea activității comisiilor  asupra  tuturor ministerelor, respectiv asupra modului în care  acestea  au  cheltuit  sau nu veniturile proprii și cele din fonduri europene pentru diferite proiecte aprobate.  Conducerea PSD mizează  tocmai pe gradul redus de  absorbție  al banilor veniți la UE pentru a demonstra incompetența și lipsa de  performanță a miniștrilor lui Cioloș, deschizând  astfel posibilitatea legală  de a cere  anchetarea penală a acestora, nu a doar a fostului premier, susțin sursele citate.

Vezi și: Ce le-a spus Ion Iliescu procurorilor militari? Fostul preşedinte este inculpat în Dosarul Mineriada

Legea răspunderii ministeriale  constituie pârghia prin care tot  acest scenariu ar  putea deveni realitate.  "Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului“,  se arată în textul acestei legi.

Caracterul general și interpretarea mai mult decât generoasă care poate fi dată acestei  prevederi legislative  crează cadrul perfect  pentru ca  tehnocrații să fie  acuzați de incompetență și de  furnizarea premeditată de date  eronate  fostului legislativ mai ales când  s-a pus problema  rectificărilor bugetare pozitive  din august, respectiv noiembrie anul trecut și totodată, oferă PSD spațiul de manevră necesar pentru a da  mitului legat de  performanța unui guvern tehnocrat lovitura  decisivă, astfel încât,  această idee să nu mai fie  îmbrățișată de români pe viitor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.