Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PERICOLUL ascuns din energizante. Doctor: Pe termen lung, lasă părţi de creier nefuncţionale

foodstory.stirileprotv.ro
bauturi energizante

Toxicologul Radu Țincu spune care este substanța periculoasă din energizante, dar și cum putem defini dependența.

"Sunt periculoase pentru că trebuie să plecăm de la un raționament. De ce folosim aceste substanțe? Ca să avem energie atunci când nu o avem. Ce înseamnă că nu o avem? Înseamnă că avem nevoie de odihnă. Aceste substanțe nu fac altceva decât să ofere o falsă senzație de energie și să ducă, dincolo de limitele de normalitate, funcțiile organismului. În principiu, ca să avem energie, avem nevoie de o energie psihică și fizică. Energia fizică este determinată de conținutul în anumiți aminoacizi neuroexcitatori pe care aceste băuturi îi conțin, și atunci avem o stare falsă de senzație de odihnă psihică. E ca și cum abia ne-am trezi din somn. Pe de altă parte, trebuie să ofere şi un substrat energetic organismului pentru ca acesta să funcționeze atunci când este obosit", a explicat toxicologul Radu Ţincu la Antena 3.

Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă. La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.

La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale.

”Apoi, ne trezim pe la 50-60 de ani că începem să avem tulburări de atenție, de memorie, chiar de apariția demenței", precizează dr. Ţincu.

"Este evident că dacă suntem după o petrecere şi vrem să ne revenim rapid, putem consuma un energizant. El nu va avea efecte pe termen lung", mai spune medicul.

"Sunt foarte multe combinaţii nefericite. Energizantele cu alcoolul au un efect foarte prost, antagonic chiar. De foarte multe ori, bem alcoolul cu astfel de energizante, iar efectele farmacologice se bat cap în cap. Energizantele ne dau stimularea de care avem nevoie, iar alcoolul ne dă inhibiția de care avem nevoie. La un moment dat, acest dezechilibru se perturbă, iar una dintre cele două talere, excitația sau inhibiția, este mai proeminentă. De cele mai multe ori, este cea a alcoolului. Pacienții aceștia beau foarte mult și la un moment dat cad în comă alcoolică, pentru că dispare efectul acesta stimulator și rămâne alcoolul, care pur și simplu, produce starea de comă. O perioadă de timp avem senzația că avem totul sub control. La un moment dat, efectul acestor stimulatoare dispare și rămâne doar efectul alcoolului. La fel şi asocierea cu cafeaua este un efect sinergic. Mai ales dacă sunt tineri, au o susceptibilitate mare să dezvolte tulburări de ritm cardiac și să ajungă la spital.

Şi dacă discutăm despre asocierea cu fumatul, acest lucru are un efect foarte grav asupra inimii, mai ales la pacienții care au anumite boli cardio-vasculare, pentru că primim substanța energizantă care accelerează ritmul cardiac și în același timp fumăm și nu oferim inimii cantitatea de oxigen de care are nevoie. E ca un animal însetat, căruia nu îi dai apă și îl pui să alerge", mai precizează toxicologul.

"Persoanele tinere, adolescente nu ar trebui să consume, pentru că sistemul nervos este într-o continuă formare. Dacă se consumă, se produc dezechilibre neuroformale la nivel cerebral, cu efecte pe termen lung. Persoanele cu boli cardiovasculare, la fel, pentru că riscă să amplifice boala de fond, să producă angină pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac. Persoanele cu boli neuroleptice, de genul bolilor epileptice - dacă discutăm de medicaţie psihiatrică, neurologică ele nu trebuie să fie asociate cu aceste substanţe energizante", spune medicul.

"În energizant este, de fapt, un amestec de cofeină şi un amestec de aminoacizi neuroexcitatori. Aceşti aminoacizi sunt preluaţi de către creier pentru sinteza proteinelor din creier. Şi avem şi un exces de zaharuri pentru că trebuie să asigure acel substrat energetic. Aceste energizante pot da dependenţă, pentru că această stare de bine obţinută într-un mod artificial, în scurt timp, devine o stare pe care ne-o dorim permanent atunci când suntem obosiți", mai adaugă medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.