Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericolul din caramel, colorantul adăugat în bere brună, pâine neagră, biscuiţi, gemuri sau chiar oţet

caramel
.. caramel! Producătorii îl adaugă în alimente nu doar pentru culoare, ci şi pentru ca măreşte termenul de valabilitate al produselor. Unele studii arată însă că acest ingredient poate cauza alergii sau chiar ADHD, dacă este consumat în cantităţi mari. Caramelul a stârnit o controversă dulce-amară la nivel mondial în anul 2007. Cercetătorii americani au făcut atunci experimente pe şoareci: i-au expus la doze foarte mari de caramel, iar unii dintre ei au dezvoltat tumori. „Caramelul este toxic printr-un produs care se formează şi anume 4-Metilimidazol, acesta fiind cel care are implicaţii în cancerul pulmonar, în cancerul de tiroidă şi cancerul sangvin şi limfatic”, explică r. Lucica Grigorascu, medic primar endocrinolog. Deşi Comisia Europeană a catalogat caramelul drept colorant natural, în fabricarea lui se folosesc diferite tipuri de sulfiţi sau amoniac. „Colorantul alimentar caramel este de 4 tipuri, este clasificat a b c d, sunt substanţe cu structură asemănătoare care conferă alimentelor culoarea de la gălbui închis spre maro”, precizează dr. Luana Sahian. Iar dacă facem doar un scurt inventar al alimentelor care conţin caramel vom observa că este destul de greu să-l evităm. Se află în băuturi carbogazoase, produse de patiserie, ciocolată, gemuri, chipsuri, tot felul de sosuri, pâinea neagră, biscuiţi. Whiskey, lichiorul, berea brună, de asemenea oţetul, pot fi colorate cu caramel. „Există zaharuri naturale. De ce am vrea să îl alegem pe el? Pentru că în afară de carbohidraţi puri nu avem niciun fel de alte...poate să existe urme de minerale, urme de vitamine, dar sunt doar urme”, afirmă dr. Emanuela Soare. sursa: digi24.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.