Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericolul grupării teroriste Statul Islamic creşte în Africa, avertizează experţi americani

nigeria boko haram

Cele două grupări afiliate organizaţiei Statul Islamic (SI) din Africa, una în Libia şi cealaltă în Nigeria, ar putea prezenta un pericol major pentru continentul african dacă ele vor reuşi să se apropie şi să-şi intensifice cooperarea, estimează experţi americani, relatează joi AFP. 

Pentru moment, rebelii islamişti sirieni care au jurat credinţă Statului Islamic şi gruparea nigeriană Boko Haram, care s-a redenumit în martie 'Statul Islamic din provincia Africa de Vest', nu fac schimb decât de laude pe Internet în legătură cu numărul combatanţilor şi armele pe care le deţin, însă, estimează experţii, dacă vor trece la o 'viteză superioară' capacitatea lor distructivă în întreaga regiune ar fi considerabilă. 

'Ei ar putea de exemplu să decidă asupra cărui loc să se concentreze în fiecare dintre obiectivele lor locale şi vor începe să vizeze interesele occidentale din zonă', a explicat Michael Shurkin, fost analist al CIA, specialist în Africa de la centrul de analiză Rand Corporation. "Boko Haram ar putea încerca să atace soldaţii francezi care participă la operaţiunea (antiteroristă) Barkhane sau americanii aflaţi în Camerun", a mai spus el. 

'Transformarea Boko Haram în Statul Islamic din Africa de Vest pare pentru moment o mişcare de marketing, o schimbare de nume comercială, însă de asemenea ar putea marca trecerea la obiectivele jihadului global', a mai spus el. 

Adoptarea siglei, retoricii şi simbolurilor celei mai temute mişcări jihadiste din lume, capabile să controleze teritorii întinse din Irak şi Siria, să aibă o armată, să doboare un avion rusesc în zbor şi să inspire atacuri împotriva civililor la Paris, Londra sau în California, prezintă mari avantaje pentru grupările izolate geografic. 

Acest lucru permite în special atragerea de luptători străini, seduşi de reputaţia SI, estimează Peter Pham, specialist în Africa în cadrul think-tank-ului Atlantic Council. 

Ultimele înregistrări video ale Boko Haram, de o calitate profesională, poartă de asemenea marca SI, care are în rândurile sale numeroşi specialişti în comunicare pe Internet, capabili să posteze filme de propagandă demne de Hollywood. 

În Libia, grupurile rebele care au jurat credinţă SI au cunoscut o creştere rapidă, numărul lor crescând de zece ori (de la 200 la 2.000) pe parcursul anului trecut, a precizat Pham. 

Creşterea lor în putere, favorizată de haosul politic şi de securitate care domneşte în ţară, a provocat îngrijorarea autorităţilor europene, care au decis ca avioane de recunoaştere să survoleze deasupra bazelor lor. 

Jacob Zenn, specialist în grupuri jihadiste africane din cadrul Jamestown Foundation, a declarat la rândul său că 'relaţia dintre Boko Haram şi militanţii SI în Libia ar putea depăşi sfera media şi ajunge la antrenarea membrilor Boko Haram în Libia". 

'În cazul în care Libia devine pentru Africa Subsahariană ceea ce Raqa (capitala SI în regiunea pe care o controlează în Siria) este pentru alte părţi ale lumii, atunci în 2016 sau 2017 Boko Haram ar putea foarte bine să comită atacuri de alt gen în Nigeria sau în Africa de Vest datorită coordonării şi antrenării SI în Libia', a mai spus el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.