DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pericolul naționalismului „mainstream”

ponta dragnea plumb

În mod normal am spune că perspectivele naționalismului și extremismului în România anului 2016 sunt modeste.

Țara se află în creștere economică. Asta se simte sau nu în viața de zi cu zi a cetățeanului, dar, oricum, lucrurile măcar nu o iau în jos. Refugiații și teroriștii sunt văzuți mai degrabă ca o problemă gravă... a altora, după cum arată ultimul Eurobarometru. Teama de război apare uneori prin sondaje dar nu în toate și, oricum, mereu sub 10%. Este adevărat că șomajul este înalt printre tineri, dar, la vot, prezenta acestora este, oricum, slabă. Să nu uităm, ca factor de sistem valabil nu doar în 2016, că am exportat în străinătate la muncă tocmai concetățenii cei mai activi și predispuși la risc, cei care, la o adică ar fi putut face o revoltă de stradă său să se riște votând un partid mai ciudat.

Altfel spus, nu există mari frustrări. În lipsa marilor frustrări populația de uită la elite, elitele zic că extremismul e câh și populația zice: da dom'le, așa o fi.

Desigur, este o problemă de credibilitate a clasei politice, de corupție largă răspândită și de guvernare zăbăucă. Dara acestea alimentează radicalisme relativ pașnice, precum cele al USR. În lipsa unei amenințări directe la viață, viitor sau proprietate pacea socială nu este pusă în pericol.

Tocmai de aceea, o eventuală înscriere a lui Ponta în PRU, partidul care promovează ca semi-celebrele Brigăzi Vlad Țepeș, este periculoasă. Ponta este unul dintre cei mai populari politicieni ai țării. În ochii susținătorilor săi el este un politician respectabil; cel puțin n linie cu ceilalți membri ai clasei politice. Dacă Ponta vede valoare în brigăzile lui Țepeș, poate o fi ceva de capul lor, își poate zice alegătorul.

Citiți și: Ce caută Mirel Palada purtător de cuvânt la PRU

Pentru că alegătorul român nu este în mod deosebit tolerant sau cosmopolit sau solidar cu alții. El acceptă egalitatea între oameni ca un fapt de viață, despre care nu are sens să te întrebi dacă este „de bine” sau nu, pentru că, oricum, nu poți să îl schimbi. Pentru unii dintre acești alegători, Ponta poate fi semnalul că, poate-poate, lucrurile nu sunt bătute în cuie. Ponta poate aduce naționalismul barbar în rândul ideilor acceptabile în spațiul public, adică în mainstream.

Iar dacă extremismul cu Ponta poate lua niște voturi de la PSD, de ce să nu ne imaginăm și că extremismul anti-Ponta se va ridica în opoziție. Poate stindardul va fi ținut de Marian Munteanu, poate (zic gurile rele), de domnul soțul lui Clotilde Armand, poate de altcineva.

În orice caz, deși manevra politică a lui Ponta este impresionantă, sper că acesta nu va merge până la capăt. Haideți, domnule Dragnea, dați-i băiatului ceva să se liniștească că numai probleme avem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.