Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Persoane care pregăteau o lovitură de stat, arestate în Kârgâzstan (servicii de securitate)

jw.org
 Kârgâzstan

Poliţia din Kârgâzstan a arestat 15 persoane suspectate că pregăteau o lovitură de stat, au anunţat vineri serviciile de securitate kârgâze, cu două zile înainte de alegerile legislative ce vor avea loc în această ţară din Asia Centrală, afectată cu regularitate de crize politice, informează AFP, potrivit Agerpres.

Indivizii arestaţi, ale căror nume nu au fost comunicate, sunt suspectaţi că au vrut să pregătească terenul pentru un puci, semănând haos cu manifestaţii care să reunească "1.000 de tineri agresivi" după scrutinul ce va avea lor duminică, a anunţat Comitetul de stat pentru securitate naţională.

"Acest grup plănuia să organizeze manifestaţii de anvergură în (capitala) Bişkek, apoi să agraveze situaţia provocând confruntări cu forţele de ordine şi să pună mâna pe putere prin forţă", adaugă Comitetul într-un comunicat.

Potrivit Comitetului, poliţia a confiscat de asemenea "arme de foc şi muniţii" în timpul percheziţiilor.

Ţară săracă ce se învecinează cu Kazahstan şi China, Kârgâzstanul este de la declararea independenţei sale, în urmă cu 30 de ani, scena unor nenumărate crize politice.

Alegerile din Kârgâzstan sunt mai concurenţiale decât în alte ţări din Asia Centrală, dominată de regimuri foarte autoritare, însă instabilitatea este aici puternică.

Anul trecut, alegerile legislative au fost urmate de manifestaţii prin care se denunţau fraude în favoarea preşedintelui de atunci, Sooronbai Jeenbekov. La Bişkek, manifestanţi au ocupat importante clădiri guvernamentale şi sute de persoane au fost rănite în confruntări cu poliţia.

În final, rezultatul votului a fost anulat şi un politician, Sadîr Japarov, a fost eliberat din închisoare, apoi numit premier interimar. El a fost ales apoi preşedinte al ţării, în ianuarie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.