Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Persoanele care fac transplant de organe pot să se vaccineze anti-COVID? Medic: 'Răspunsul este categoric DA'

Agerpres - Reuters
vaccin protectie

Persoanele care fac transplant de organe sunt printre categoriile care au cea mai mare nevoie de vaccin anti-COVID, spune medicul Vasi Rădulescu. O persoană cu transplant de rinichi are 25% risc de deces dacă face COVID-19, arată medicul.

Vasi Rădulescu a explicat pe Facebook că vaccinul anti-COVID este recomandat persoanelor care fac transplant de organe.

„Se pune problema acum de vaccinare la persoanele cu transplant. E voie? Sunt riscuri? Acești oameni au nevoie și ei de protecție în fața virusului, de fapt sunt printre cei care au cea mai mare nevoie de vaccin. Răspunsul este categoric DA. Se face vaccinul. Ideal se discută cu medicul coordonator de transplant, pentru că de multe ori poate fi indicată chiar schema cu 3 doze. Dar aici intervin particularități și medicul le va clarifica. Nu sunt riscuri suplimentare față de populația generală”, explică medicul.

Potrivit lui Vasi Rădulescu, o persoană cu transplant de rinichi are 25% risc de deces dacă face COVID-19. De aceea este atât de important vaccinul, spune medicul care adaugă că în cazul persoanelor cu transplant este recomandată schema cu trei vaccinuri. A treia doză trebuie programată în urma deciziei medicului specialist.

„După cum știți, un pacient cu transplant ia toată viața imunosupresoare, pentru a păstra organul și a evita reacția de respingere din partea gazdei. Aceste imunosupresoare scad eficiența vaccinului - de unde și nevoia de schemă cu trei doze sau chiar boostere mai multe (se vor stabili toate cu medicul). Medicul poate reduce și imunosupresia pentru a câștiga protecție în partea cealaltă, la vaccin. Grijă mare aici - totul se face în echipă cu medicul”, a precizează Vasi Rădulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.