Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Personalul unei staţiuni din Elveţia lucrează din greu pentru a limita impactul încălzirii globale asupra versanţilor săi glaciari

cnn.com
schi

Personalul unei staţiuni din Elveţia situată în una dintre cele mai populare destinaţii alpine lucrează din greu pe perioada verii pentru a limita impactul încălzirii globale asupra versanţilor săi glaciari, acoperind gheaţa pentru a bloca razele solare, relatează Reuters vineri.

Muntele Titlis, de 3.238 metri altitudine, a asistat la dispariţia unor mari porţiuni de gheaţă de pe gheţarul său în ultimele decenii. În următoarea jumătate de secol, întreaga cantitate de gheaţă riscă să se topească.

"Acoperim gheţarul cu un fel de scut protector", a declarat pentru Reuters Gian Darms, care monitorizează stratul de zăpadă şi gestionează condiţiile de siguranţă din zonă pentru operatorul de telecabină Titlis Bergbahnen,

Reducerea stratului de zăpadă ca urmare a schimbărilor climatice reprezintă o ameninţare existenţială pentru staţiunile de schi din toată Europa. Un gheţar poate oferi o anumită protecţie, ajutând la conservarea unei cantităţi importante de zăpadă pe tot parcursul anului, ce poate fi folosită pe pârtiile de schi de pe alţi versanţi.

Însă, potrivit guvernului elveţian, 90% dintre cei 1.500 de gheţari rămaşi vor dispărea până la sfârşitul secolului în lipsa unor măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie Agerpres.ro.

Operatorul Titlis Bergbahnen a fost nevoit să mărească în mod continuu în ultimii ani mărimea "păturii" cu care acoperă gheţarul pentru a conserva zăpada rămasă, după cum a declarat Darms.

Câţiva angajaţi lucrează cinci sau chiar şase săptămâni pentru a acoperi zone ale gheţarului cu un strat protector din poliester, care ajută la evitarea topirii în timpul verii şi la conservarea zăpezii aşternute în iarna anterioară.

În această perioadă, ei acoperă circa 100.000 de metri pătraţi, echivalentul a aproximativ 14 terenuri de fotbal, cu astfel de "pături" cu suprafaţa reflectorizantă, care ajută la respingerea razelor solare, urmând să petreacă apoi alte câteva săptămâni pentru a le înlătura din nou.

Zăpada colectată este apoi utilizată pentru umplerea fisurilor glaciare care altfel s-ar putea deschide pe pârtiile de schi ale staţiunii, ajutând în acelaşi timp la menţinerea în poziţie a stâlpilor de susţinere ai instalaţiei de transport pe cablu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.