Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peru: Keiko Fujimori conduce după primul tur al alegerilor prezidenţiale (exit-poll-uri)

empodera.pe
Keiko Fujimori

Keiko Fujimori, fiica controversatului fost preşedinte peruan Alberto Fujimori (1990-2000), conduce după primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Peru, arată două exit-poll-uri. 

Difuzate imediat după închiderea secţiilor de votare la 16.00 (21.00 GMT), aceste sondaje ale institutelor Ipsos şi CPI, care o creditează pe Keiko Fujimori cu 37,8% la 39,1% din voturi, nu îi departajează pe ceilalţi doi principali candidaţi, economistul de dreapta Pedro Pablo Kuczynski (19,7 la 20,9%) şi tânara parlamentară de stânga Veronika Mendoza (18,8 la 20,3%), cot la cot pentru a participa în al doilea tur la 5 iunie, notează AFP. 

Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în noaptea de duminică spre luni. 

Aproximativ 23 de milioane de peruani au fost chemaţi să participe la aceste alegeri, după o campanie marcată de acuzaţii de cumpărare de voturi şi atacuri mortale atribuite fostei gherile maoiste Cărarea Luminoasă. 

Keiko Fujimori, 40 de ani, care a candidat pentru partidul de dreapta Fuerza Popular, apărea mare favorită a scrutinului de luni de zile, în ciuda opiniei divizate în legătură cu tatăl ei, Alberto Fujimori, care a condus ţara timp de zece ani înainte de a fi condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii şi corupţie. 

Scrutinul a avut loc după două atacuri vizând armata atribuite de autorităţi unor forţe rămase ale Cărării Luminoase maoiste, care au făcut şapte morţi în centrul ţării. 

Campania electorală a fost de asemenea perturbată de aplicarea unei noi legi electorale ce interzice, sub sancţiunea excluderii, distribuirea de bani sau cadouri. 

Dintre cei 19 candidaţi iniţiali, nouă au fost deja scoşi din cursă sau au renunţat. Unul dintre ei, Gregorio Santos, s-a prezentat chiar din închisoare, după ce a fost arestat sub suspiciunea de corupţie. 

Legislaţia, ce permite descalificarea candidaţilor chiar şi în ziua votului, a stârnit critici din partea juriştilor şi a secretarului general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, care a declarat că se teme de "alegeri semi-democratice", notează France Presse.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.