Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de arestări la protestele militanţilor Extinction Rebellion la salonul auto de la Bruxelles

RFI
schimbari climatice seceta

Peste o sută de persoane au fost arestate sâmbătă, la Bruxelles, în cursul unei serii de acţiuni împotriva poluării organizate de mişcarea ecologistă Extinction Rebellion (XR) în incinta salonului auto, au anunţat serviciile de poliţie, relatează AFP potrivit Agerpres.

Aproximativ 150 de persoane au fost arestate la sfârşitul după-amiezii după ultima acţiune, o operaţiune 'die in' care constă în blocarea trecerii, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Activiştii "vor fi eliberaţi după ce îşi vor prezenta identitatea", a spus el.

Extinction Rebellion le-a cerut susţinătorilor să se întâlnească în incinta salonului auto pentru o operaţiune ''Salonul Minciunilor'' destinată să ''perturbe Salonul Auto pentru a spune adevărul despre prăbuşirea ecologică şi rolul motor al industriei auto în această criză", se arată în comunicatul publicat pe reţelele de socializare.

La intrarea principală a salonului a fost afişat un banner pe care se afla înscris ''stop emisiilor de CO2'' şi au avut loc şi alte acţiuni la diferite standuri, au menţionat jurnaliştii AFP. Astfel, militanţi s-au instalat la volanul unor maşini prezentate, unele vehicule au fost etichetate sau stropite cu culoarea sângelui. O acţiune a fost desfăşurată la standul gigantului petrolier Shell. Un activist a strigat ''Shell ucide'', în timp ce alţii care purtau o mască reprezentând sigla companiei au distribuit pliante vizitatorilor.

''L-a numit 'Salonul Minciunilor' pentru că nu mai credem absolut în industria auto pentru a oferi soluţii la această criză ecologică şi climatică. Ea a minţit deja în trecut, continuă să mintă şi va continua să ne mintă dacă nu o oprim'', a declarat o purtătoare de cuvânt a XR, identificată Sarah.

''Prin această acţiune, obiectivul este într-adevăr de a permite cetăţenilor să se spună: noi nu mai vrem să continuăm să fim sub presiunea industriei auto, deoarece trebuie să instituim un alt model de mobilitate ceea ce favorizează o mulţime de alte alternative care sunt juste la fel de bine social şi ecologic'', a adăugat sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.