Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de cazuri de gripă - Vaccinările - la o treime din cele înregistrate anul trecut

gripa raceala sanador

Peste 100 de cazuri de gripă, la care se adaugă pacienţi infectaţi cu coronavirus, au fost înregistrate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în situaţia în care numărul vaccinărilor antigripale este la o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit DSP, cazurile de gripă au fost raportate cu precădere la persoane în vârstă, neimunizate.

"Vorbim de morbiditate, la gripă am totalizat până acum 110 cazuri, 41 au fost în ultima săptămână. Din cele 110, doar 10 sunt înregistrate pe criterii clinice, restul au fost confirmate pe teste rapide. Am programat să realizăm examene PCR la Institutul 'Cantacuzino'. Sunt cazuri înregistrate la toate categoriile de vârstă, dar predomină vârsta a treia, persoane în vârstă care s-au infectat cu gripă, în majoritatea cazurilor sunt persoane nevaccinate

Campania de vaccinare a debutat la Buzău de anul trecut. Din păcate, din datele pe care noi le avem la ora aceasta de la farmaciile care au vrut să ne comunice ar fi cam 15.000 de persoane vaccinate, adică cele care şi-au achiziţionat vaccin. În aceeaşi perioadă a anului trecut erau făcute 45.000 de doze până la 1 ianuarie, nici măcar jumătate nu s-au vaccinat, dar vaccin se găseşte în toate farmaciile", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Carmen Scântei, epidemiolog în cadrul DSP Buzău.

Pe lângă cazurile de gripă, epidemiologii atrag atenţia asupra riscului de îmbolnăviri cu coronavirus.

"Recomandăm în această perioadă să se evite aglomeraţia, pentru că este un sezon propice circulaţiei virusurilor respiratorii. Sunt probleme şi cu virusul respirator sinciţial, care dă forme destul de grave de boală la extremele de vârstă, copilul mic şi adulţii de grupă mare de vârstă. Nu a dispărut nici coronavirusul, avem în continuare îmbolnăviri şi prin el. Am văzut persoane care, anticipând o aglomeraţie, îşi pun mască, ceea ce este foarte bine. Nu sunt multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, dar sunt zile în care avem zero, sunt zile cu opt, şapte sau cinci cazuri, sunt şi destul de multe reinfectări", a precizat dr. Carmen Scântei.

În primele zile ale anului, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău au ajuns 11 copii cu gripă de tip A, dintre care 6 au fost internaţi la secţia Boli Infecţioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.