Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de IT-işti au fost ARESTAŢI în Turcia

turcia, arest

Autorităţile turce au ordonat arestarea a 105 specialişti în tehnologia informaţiei (IT), suspectaţi că ar fi fost implicaţi în lovitura de stat eşuată de acum un an, informează marţi agenţia de presă turcă Anadolu, citată de Reuters, potrivit agerpres.

De-a lungul ultimului an, a avut loc o serie întreagă de operaţiuni ale poliţiei împotriva persoanelor suspectate de legături cu Fethullah Gulen, predicatorul islamist pe care Ankara îl acuză că a orchestrat puciul eşuat din 15 iulie anul trecut.

Statul Islamic confirmă moartea liderului lor. Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-un atac aerian al aviației ruse

Până acum, poliţia turcă a arestat 52 de persoane dintr-un total de 105 vizate, în opt provincii, inclusiv foşti angajaţi ai Consiliului pentru cercetare din Turcia, TUBITAK, şi ai Autorităţii în domeniul tehnologiei, precizează Anadolu, potrivit Reuters.

Se suspectează că aceste persoane sunt utilizatori de ByLock, aplicaţie de mesagerie criptată folosită, potrivit guvernului de la Ankara, de către susţinătorii lui Gulen. Acesta din urmă a negat în mod repetat orice implicare în puciul militar eşuat.

Luni, autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 72 de profesori universitari, inclusiv un fost consilier al principalului lider al opoziţiei, care a organizat duminică o manifestaţie de protest împotriva represaliilor din ultimul an.

În jur de 50.000 de oameni au fost arestaţi şi 150.000 de funcţionari de stat, inclusiv cadre didactice, judecători şi militari, au fost concediaţi în contextul stării de urgenţă declarate după puciul eşuat.

Accident CUMPLIT pe autostradă. Doi oameni au murit după ce un autocar A DISTRUS tot ce i-a ieşit în cale - VIDEO

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi critici la adresa guvernului afirmă că Ankara se îndreaptă spre un regim autoritar de ani de zile, proces care s-a accelerat după lovitura de stat eşuată şi referendumul din aprilie anul curent ce a întărit atribuţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit guvernului, reprimările şi reformele constituţionale sunt necesare pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii statului. Mai mult de 240 de oameni au fost ucişi în timpul puciului eşuat de anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.