Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 1.000 de membri ai forţelor afgane fug în Tadjukistan în urma unei înaintări a talibanilor în nordul Afganistanului

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Peste 1.000 de membri ai forţelor afgane de securitate au trecut frontiera în Tadjikistan, în urma unei înaintări a talibanilor în nordul Afganistanului, anunţă grănicerii tadjici, relatează Reuters.

Aceste treceri ale frontierei relevă o răsturnare rapidă a situaţiei în Afganistan, în contextul în care trupele străine sunt pe punctul de a se retrage complet din această ţară, după 20 de ani de război, scrie News.ro.

Sute de membri ai forţelor afgane au fugit din calea înaintării rapide a talibanilor în nord, însă aceste treceri ale frontierei care au avut loc duminică sunt cele mai importante confirmate, la doar două zile după ce Statele Unite au părăsit în mod oficial principala bază din Afganistan, Bagram, în cadrul unui plan de retragere a tuturor militarilor străini, până la 11 septembrie.

Talibanii au preluat controlul în şase districte, în provincia Badakhshan (nord), la frontiera cu Tadjikistanul şi China.

Potrivit grănicerilor tadjici, 1.037 de militari afgani s-au refugiat în Tadjkistan cu acordul Duşambe.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a discutat duminică la telefon cu omologul său tadjic Emomali Rakhmon despre aceste treceri ale frontierei.

O atenţie specială a fost acordată escaladării situaţiei în zone din nordul Afganistanului la frontiera cu Tadjikistanul”, a anunţat preşedinţia tadjică.

Emomali Rakhmon şi-a exrimat îngrijorarea faţă de ”treceri forţate” ale unor membri ai forţelor afgane de securitate, potrivit aceleiaşi surse.

Un oficial afgan a confirmat faptul că au avut loc sute de treceri ale frontierei în Tadjikistan, însă a subliniat că nu cunoaşte numărul exact.

Talibanii au tăiat toate drumurile, iar aceste persoane nu puteau decât să treacă frontiera”, a declarat luni Reuters acest purtător de cuvânt.

Statele Unite au părăsit săptămâna trecută baza aeriană de la Bagram şi au pus astfel capăt celui mai mare război din istoria Americii, în cadrul Acordului de la Doha, încheiat de către Donald Trump cu talibanii, împotriva cărora americanii au luptat timp de 20 de ani.

Talibanii şi-au încetat atacurile vizând forţe occidentale, însă contnuă să atace autorităţi afgane şi instalaţii în domeniul securităţii, înaintând rapid în ţară, în contextul unei împotmoliri a unor negocieri de pace interafgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.