Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva lui Lukaşenko şi pentru 'preşedintele Sveta'

YouTube
Belarus

Peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzi duminică în Belarus pentru noi proteste împotriva preşedintelui contestat Aleksander Lukaşenko, desfăşurate în pofida unei noi represiuni violente din partea armatei şi poliţiei, informează DPA.

Demonstraţiile au fost organizate cu scopul de a o numi simbolic pe lidera opoziţiei în exil Svetlana Tihanovskaia în calitate de preşedinte la o "inaugurare a poporului", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Video Nicușor Dan, împins în corzi: Să știți că nu toți bărbații fac femeile panarame

"Sveta este preşedintele nostru", au scandat cei care mărşăluiau în capitala Minsk, în timp ce alţii strigau "Trăiască Belarus!" şi "Acesta este oraşul nostru".

Demonstraţiile au avut loc şi ca răspuns la învestirea secretă de miercuri a lui Lukaşenko, ceea ce a suscitat un sprijin reînnoit

pentru proteste zilnice, alături de un răspuns mai brutal din partea oficialilor statului.

Au fost văzuţi bărbaţi în uniformă şi cu cagule care atacau demonstranţii în oraşele Gomel şi Grodno la protestele de duminică, a 50-a zi consecutivă de revoltă.

Citește și: Breaking news pe București, de la Cozmin Gușă: ‘Le-am aflat pe surse’ .

Aproximativ 200 de arestări au fost făcute la nivel naţional la începutul serii, a declarat Ministerul de Interne, numărul fiind în creştere constantă.

Pentru a împiedica oamenii să se alăture rutelor de protest în continuă schimbare, autorităţile au oprit din nou internetul mobil şi au închis staţiile de metrou.

Soldaţii au ocupat poziţii la Palatul Republicii, securizat ca o fortăreaţă, deoarece autorităţile s-au temut că mulţimea ar putea să ia cu asalt sediul preşedinţiei.

Tihanovskaia a lăudat curajul protestatarilor în ciuda ameninţării cu arestarea. "Ne-am adunat pentru a opri acest regim - şi o vom face prin mijloace paşnice'', a spus ea într-un mesaj video. ''Suntem milioane. Şi, prin urmare, vom câştiga''.

Lukaşenko susţine că a obţinut 80 la sută din voturi în alegeri, dar criticii săi şi mulţi observatori internaţionali spun că votul

a fost trucat pentru a se menţine la putere.

Uniunea Europeană a difuzat săptămâna aceasta o declaraţie în care reafirmă că alegerile din 9 august nu au fost "nici libere, nici corecte" şi că nu-l recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko a condus Belarus, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi o ţară membră UE, Polonia, de mai bine de un sfert de secol, tolerând puţină disidenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.