Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 10% din speciile de păianjeni din Franţa sunt ameninţate cu dispariţia

livescience.com
paianjen huntsman

Peste 10% dintre speciile de păianjeni prezente în Franţa sunt ameninţate cu dispariţia, au dezvăluit miercuri comitetul francez al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi Biroul Francez pentru Biodiversitate (OFB), subliniind că această cifra ar putea fi chiar mai mare, relatează AFP.

Din cele 1.622 de specii recenzate în Franţa continentală - dintre care 127 nu se găsesc nicăieri altundeva în lume - 170 sunt ameninţate cu dispariţia, în timp ce alte 101 sunt aproape de a fi ameninţate cu dispariţia, au precizat într-un comunicat IUCN şi OFB, care au lucrat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Asociaţia Franceză de Arahnologie.

În plus, 30% dintre specii nu au putut fi identificate tocmai din cauza lipsei de informaţii suficiente referitoare la ele.

"Dintre aceste specii, unele ar putea fi încă ameninţate", au subliniat instituţiile, ceea ce înseamnă că riscurile de dispariţie ar putea fi, prin urmare, în mare măsură subestimate.

Cu toate acestea, niciun păianjen nu este până în prezent subiectul unui program de conservare dedicat sau a unor măsuri specifice de protecţie.

Principalele pericole la adresa lor sunt degradarea şi distrugerea habitatelor, poluarea şi schimbările climatice.

Prezenţi într-o multitudine de habitate, păianjenii formează un grup foarte diversificat, observaţi pe pajişti şi în zone umede, precum şi în masive forestiere sau peşteri, din zonele nisipoase de coastă până la înălţimi, pe versanţii stâncoşi, informează Agerpres.

Aceştia joacă "un rol cheie în ecosisteme prin reglarea populaţiilor de insecte şi constituie buni bio-indicatori ai calităţii mediului", se arată în comunicat.

Printre cei mai fragili păianjeni, Larinia lui Jeskov, specie descrisă pentru prima dată în 1987 şi observată în Franţa abia în 2021, este deja "în pericol critic de dispariţie". Depinzând strict de zonele umede deschise, această specie îşi vede habitatul uscat treptat sau drenat.

Secetele afectează în special păianjenii din sudul Franţei, precum cei din specia Nemesia, mici tarantule care sapă în pământ, ale căror femele şi puii lor pot muri de la deshidratare. Tarantula din Luberon, endemică în Franţa continentală, este clasificată "pe cale critică de dispariţie" şi este posibil să fi dispărut deja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.