Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 150 de japonezi, evacuați după accidentul de la Fukushima, vor fi despăgubiți

reuters
Fukushima

O instanţă din Japonia a decis miercuri despăgubirea a 152 de persoane evacuate după accidentul nuclear de la Fukushima, din 2011, informează AFP preluată de Agerpres.

Tribunalul districtual din Yokohama a condamnat guvernul nipon şi compania Tokyo Electric Power (Tepco) la plata sumei de 419,6 milioane de yeni (circa 3,4 milioane de euro). Judecătorul a apreciat că accidentul ar fi putut fi evitat dacă autorităţile şi Tepco ar fi luat măsuri faţă de pericolul de tsunami.

Sentinţa de miercuri este a cincea prin care guvernul Japoniei este considerat parţial răspunzător de catastrofa atomică de la Fukushima, cea mai gravă după cea de la Cernobîl, din 1986. Un tsunami înalt de 14 metri a lovit centrala de pe coasta de est a insulei Honshu, în urma unui cutremur de magnitudine 9. Cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi, aflată la 210 km la nord de Tokyo, au fost distruse total sau parţial.

După accident, mii de japonezi evacuaţi din zona centralei au solicitat despăgubiri. Mulţi se află încă în alte regiuni din ţară, deoarece nu pot sau nu vor să se întoarcă la casele lor, din cauza radiaţiilor. Trei foşti manageri ai Tepco sunt judecaţi pentru neglijenţă soldată cu morţi; procurorii cer condamnarea lor la cinci ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.