Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 25.000 de luptători din 100 de ţări au legături cu Statul Islamic sau Al Qaida (experţi ONU)

Picture taken on June 8, 2009 shows arme

Peste 25.000 de luptători străini din aproximativ 100 de ţări au legături cu reţeaua Al Qaida şi cu gruparea islamistă Statul Islamic, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate de experţi ONU, relatează nbcnews.com. 

În afară de cei aproximativ 22.000 de luptători străini în Siria şi Irak, mai sunt 6.500 în Afganistan şi câteva sute în Yemen, Libia, Pakistan şi Somalia. 

'Mii de luptători străini care au ajuns în Republica Arabă Siriană şi în Irak trăiesc şi lucrează într-o adevărată 'şcoală internaţională de pregătire' pentru extremişti, aşa cum a fost cazul în Afganistan în anii '90', se arată în raportul prezentat luna trecută Consiliului de Securitate. 

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în septembrie, prezidată de preşedintele SUA Barack Obama, li s-a cerut experţilor să realizeze în şase luni un raport privind ameninţarea reprezentată de luptători străini care aderă la SI, ce a declarat un califat în Siria şi Irak, la gruparea Frontul Al-Nusra în Siria şi la alte grupări legate de Al Qaida. 

Fostul lider al reţelei Al Qaida, Osama bin Laden, s-a refugiat în Afganistan în anii '90, unde gruparea teroristă avea tabere de antrenament. Potrivit raportului, o consecinţă a înfrângerii SI în Siria şi Irak ar putea fi răspândirea luptătorilor străini în întreaga lume. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.