Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 250 hectare de vegetaţie, afectate de incendii la sfârşitul săptămânii, în 16 localităţi

ISU Bucuresti - Ilfov
incendiu vegetatie

Pompierii militari şi civili harghiteni au intervenit, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru stingerea a 23 de incendii de vegetaţie uscată, fiind afectată o suprafaţă de peste 250 hectare de teren, în 16 localităţi ale judeţului, potrivit Agerpres.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, incendiile au izbucnit din cauza focurilor în aer liber lăsate nesupravegheate şi s-au manifestat pe raza localităţilor Odorheiu Secuiesc, Sărmaş, Remetea, Sineu, Miercurea Ciuc, Voşlăbeni, Topliţa, Suseni, Valea Strâmbă, Subcetate, Locodeni, Gheorgheni, Tăureni, Mărtiniş, Joseni şi Corund.

A fost afectată o suprafaţă de peste 250 de hectare de vegetaţie uscată şi cinci hectare de litieră, arbuşti, uscături, doborâturi, coronament pădure de conifere.

Cele mai multe intervenţii au avut loc în cursul zilei de duminică, când pompierii militari şi civili au acţionat pentru stingerea a 12 astfel de incendii.

Sursa citată a menţionat că cel mai mare incendiu s-a produs în localitatea Joseni, unde aproximativ 100 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş au ars, pentru stingerea focului intervenind, timp de mai bine de trei ore, 60 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Gheorgheni şi serviciile voluntare din Remetea, Ditrău, Lăzarea, Joseni şi Ciumani, cu opt autospeciale de stingere.

Pompierii avertizează că vântul contribuie la propagarea flăcărilor, iar pericolul creşte dacă incendiile se manifestă aproape de locuinţe sau anexe.

Totodată, Biroul de Presă al ISIU Harghita precizează că arderea resturilor vegetale, fără întrunirea condiţiilor legale şi fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, se menţionează faptul că, în aceste cazuri, "coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Harghita, pentru luarea măsurilor ce se impun".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.