Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 30.000 de tablete destinate elevilor, blocate în depozitul Economat Sector 5 SRL

Primăria Sectorului 5
sedinta Cristian Popescu Piedone

În urma deciziei Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 5 din 06.11.2020, primarul Cristian Popescu Piedone a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local (de îndată) pentru a găsi soluții legale și pentru a distribui tabletele achiziționate de Economat Sector 5 SRL, printr-o procedură de atribuire directă (procedură de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare).

În urma discuțiilor aprinse și explicațiilor neclare date de către directorul Petre Leonard și conducerea Economat Sector 5 SRL, Consiliul Local, prin consilierii săi, a cerut suspendarea ședinței, deoarece această achiziție directă în valoare de peste 53 de milioane de lei (aproximativ 11 milioane de euro), efectuată de către Economat Sector 5 SRL, a ridicat foarte multe suspiciuni și dezbateri. Liderii de grup ale partidelor politice, reprezentate în Consiliul Local, au solicitat mai multe clarificări cu privire la procedura folosită la plățile efectuate înainte de semnarea contractului, la modul de semnare a acestuia, la atribuirea directă a contractului către un furnizor, la modul de selecție care a ridicat numeroase suspiciuni, unde conducerea Economat Sector 5 SRL nu a putut să ofere o explicație coerentă. Cea mai importantă problemă sesizată de către consilierii Sectorului 5 a fost cea referitoare la legea 98/2016, privind achizițiile publice. Mai exact, aceștia au susținut că achizițiile directe se pot realiza până în pragul sumei de 130 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro, nu 53 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro, așa cum este situația contractului între Economat Sector 5 SRL și firma DAP Team & Partners SRL.

La propunerea Primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, membrii Consiliului Local au înțeles necesitatea convocării ședinței, dar au solicitat suspendarea acesteia și reluarea ei pentru data de 09.11.2020, la ora 14.00, pentru a avea timp să se informeze și să consulte experți în domeniul achizițiilor publice.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone le-a explicat în mai multe rânduri membrilor Consiliului Local importanța rezolvării acestei situații, care durează de mai bine de două luni: „Dreptul la educație este garantat de Constituția României. Conștientizați că nu putem fi la fel de iresponasbili ca vechiul legislativ. Să ai achiziționate și plătite peste 30.000 de tablete și să le ții închise sub cheie, acest lucru înseamnă să privați cu bună știință dreptul la educație. Că au fost lupte politice, interese economice sau nerespectarea procedurilor de achiziție, ele aparțin trecutului. Trebuie să deblocăm această situație acum, în plină pandemie, când copiii din Sectorul 5 nu au cum să învețe.

Interesul cetățeanului este o prioritate, nu interesele meschine ale unor partide politice. Nu putem facem experimente pe viitoarea generație de copii din Sectorul 5. Această achiziție, dacă a fost sau nu legală, dacă a fost sau nu plătită, înainte sau după termen, modul de atribuire a contractului și orice consecință trebuie să existe doar asupra conducerii Economat Sector 5 SRL și nu asupra copiilor și dascălilor noștri din sector. Guvernul României a distribuit aproximativ 2.000 de tablete în Sectorul 5, iar noi ținem în depozit peste 30.000 de astfel de dispozitive., a declarat Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Conform  hotărârilor emise de fostul consiliu local, nr. 80, 96 și 180, distribuirea trebuia să fie efectuată de către Primăria Sectorului 5. Luând în calcul suspiciunile apărute asupra acestei proceduri de achiziție, Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a propus ca nu doar achiziția și depozitarea să fie efectuate de către Economat, ci și distribuția în totalitate. Direcția de Tineret, Învățământ și Sport ar urma să transmită doar lista beneficiarilor (elevi și profesori), nedorind să aplaneze asupra Primăriei Sectorului 5 nicio suspiciune de ilegalitate sau parteneriat cu Economat Sector 5 SRL și conducerea acestuia. Vă aducem la cunoștință că societatea Economat Sector 5 SRL are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne în magazine specializate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.