Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 40 de persoane au căzut victime unor cămătari analfabeți: Au fost obligați să își pună copiii să cerșească, pentru a înapoia banii

droguri diicot

Trei persoane din judeţul Mureş care au constituit o grupare specializată în camătă şi şantaj au fost arestate pentru 30 de zile. Suspecţii ameninţau şi loveau victimele care nu puteau plăti, iar unele dintre victime îşi trimiteau copiii la cerşit pentru a putea plăti datoriile.

”La data de 23.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor U.M., P.I. şi M.F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi camătă. În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2015, pe raza oraşului Ungheni, judeţul Mureş, inculpatul U.M. şi concubina sa, inculpata P.I., au început să desfăşoare activităţi de acordare de împrumuturi cu dobândă, iniţial câtorva membri ai comunităţii, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obţineau venituri impresionante”, a transmis, vineri, DIICOT.

Citește și: Cristoiu: ‘Este clar că se țintește scaunul dlui Cercel. Deja a apărut un concurent și trebuie neapărat să plece’

Astfel, cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunităţii, percepând iniţial dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei.

La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

Citește și: Studiu șocant: S-a descoperit că există riscul mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini

”În timp, cei doi concubini şi-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare. Înculpaţii U.M. şi P.I., împreună cu un nepot, inculpatul M.F., au constituit un grup infracţional organizat , fiecare având un rol bine definit. Inculpatul U.M. se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri, oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcţie de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% şi 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile. Victimele erau chemate la domiciliul inculpatului U.M., unde se stabileau condiţiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata P.I., singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii, persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului. Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi inculpaţi atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau ameninţările cu aplicarea unor corecţii fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, ameninţările erau uneori puse în practică cu ajutorul inculpatului M.F. sau a altor rude”, a mai transmis DIICOT.

Citește și: Replică dură din partea USR PLUS, despre anunțul lui Ludovic Orban : ‘PNL prezintă sondaje măsluite’

Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

”Astfel, inculpaţii ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 – 18 luni. Suma câştigată de către inculpaţi ajungea să fie şi de 4 –10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii care erau aduşi într-o stare de dependenţă totală. Astfel, s-a ajuns la situaţii în care persoanele vătămate şi-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerşetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obţinerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar şi pentru a acoperi datoriile către membrii grupului infracţional organizat.â”, au mai precizat procurorii.

Citește și: Tăriceanu, atac dur la Guvern: ‘Voi credeți că o să fiți la putere pe viață, dar și Ceaușescu a crezut asta’

Tribunalului Mureş a decis arestarea preventivă a celor trei inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.