DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Peste 420 de angajați de la firma Electrolux din Satu Mare sunt în grevă generală cerând majorarea salariilor cu 2 lei pe oră - UPDATE Reacția Electrolux

promptmedia.ro
greva

Peste 420 de angajați de la firma Electrolux din Satu Mare sunt în grevă generală cerând majorarea salariile de 2 lei pe oră și anunță un marș pentru ziua de joi, la care sunt așteptate peste 1.000 de persoane, transmite Mediafax.

Liderul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, a declarat, luni, că greviștii râmân deschiși, în continuare, la negocieri, numai să fie chemați de conducerea companiei.

„Peste 420 de angajați ai Electrolux au declanșat în urmă cu 11 zile o grevă generală cerând majorarea salariilor și au avut o serie de întâlniri cu conducerea companiei, dar și la Prefectura Satu Mare, fără rezultat, însă. Aceștia se află pe un platou unde protestează și nu au acces în incinta fabricii. Noi am cerut majorarea salariului cu 620 de lei brut, ceea ce înseamnă 350 de lei net, adică la un calcul pentru 166,73 de ore pe lună ar ieși 2 lei în plus pe oră. Oferta conducerii companiei a fost o majorare de 5% pentru toată lumea, plus 150 de lei brut bonus de prezență pentru muncitori, ceea ce ar însemna, în total, cam 150 de lei net. Oamenii nu vor să renunțe și sunt deciși să meargă până la capăt, dar rămânem la dispoziție, în continuare, pentru negocieri, numai să ne cheme”, a spus Dârle.

Acesta a solicitat Primăriei Satu Mare aprobare pentru organizarea, joi, 21 martie, a unui marș de la sediul Electrolux până la Prefectura Satu Mare la care sunt așteptate peste 1.000 de persoane.

Citește și: Balanţa de plăţi şi datoria externă – ianuarie 2019

„Pe lângă cei peste 400 de angajați aflați în grevă așteptăm și sindicaliști ai Cartel Alfa din alte județe, cum ar fi Gorj, Timiș, Mehedinți, Arad, Sălaj, Cluj, Mureș și Maramureș, dar și pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, și pe prim-vicepreședintele Liviu Apostoiu”, a subliniat Vasile Dârle.

La Electrolux sunt angajate, în total, peste 900 de persoane.

Președintele PSD Liviu Dragnea a cerut sâmbătă ca reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai comisiilor parlamenentare de resort să înceapă discuțiile cu liderii sindicali pentru o nouă lege a Dialogului Social, spunând că orice negociere este acum imposibilă între muncitor și patronate. Liderul PSD a făcut direct referire la protestul de la Satu Mare, unde angajați ai fabricii Electrolux cer o majorare de 2 lei/oră.

"Sunt în grevă pentru că au cerut în plus la salariu 2 lei și nu li se acordă. Nu fac eu analiza economică, doar zic. 1.700 de lei e un salariu atât de mare? Plecând de la acest caz trebuie să spunem de ce s-a ajuns ca muncitorii români să fie tratați cu atâta dispreț pentru că această coaliție care vrea să sărăcească România, condusă de leneșul de la Cotroceni, a tăiat legea dialogului social așa încât nu mai au putere muncitorii să negocieze cu patronatele", a spus Dragnea.

UPDATE

Reacția Electrolux

”La Electrolux, suntem responsabili, zi de zi, pentru bunăstarea, siguranța și satisfacția angajaților noștri, responsabilitate care este foarte importantă pentru noi. Fiind o companie care își desfășoară activitatea în industria foarte competitivă a produselor electrocasnice, trebuie să asigurăm de asemenea, profitabilitatea operațiunilor derulate de fabricile noastre pentru a avea un business sustenabil și pentru a putea oferi locuri de muncă sigure și atractive pentru angajații noștri. De aceea, negocierile cu sindicatele și alinierea cu solicitările lor au reprezentat de la bun început o prioritate pentru noi. În continuare suntem deschisi comunicării cu liderii sindicatelor pentru ca, împreună, să ajungem la un acord final.

Încă de la început, am luat în considerare solicitările inițiale venite din partea liderilor sindicatului: majorarea salariului de bază cu un procent mai mare decât rata inflației din România, un bonus de prezență, precum și asigurare medicală privată. Toate aceste cerințe au fost îndeplinite în propunerea noastră catre liderii de sindicat. Majorarea propusă a salariului de bază este mai mare decât rata inflației din România, din primul trimestru al anului curent. Alături de bonusul de prezență și asigurarea medicală privată, majorarea totală a salariului brut de bază pentru angajații din producție este de 11%. Răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb, o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție.

Aplicăm aceleași principii în România ca în orice altă țară în care compania Electrolux este prezentă. Monitorizăm îndeaproape nivelul salariilor de pe piața locală și putem confirma că suntem una dintre companiile de top din Satu Mare, în ceea ce privește pachetul salarial oferit angajaților.

Prin propunerea noastră, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar fi cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. De asemenea, oferim angajaților noștri o serie de beneficii, precum: tichete de masă în valoare de 315 RON lunar, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20%, tichete de vacanță. În plus, pentru că suntem mereu preocupați de sănătatea angajaților noștri și de calitatea vieții acestora, oferim asigurare medicală privată, salarii compensatorii, bonus de pensionare și concediu de odihnă de până la 28 de zile pe an, ca parte a pachetului de beneficii. Investițiile în angajați sunt o prioritate pentru noi, de aceea, completările aduse pachetului salarial și de beneficii sunt în opinia noastră, substanțiale.

Până în prezent, am organizat peste 18 ședințe de negociere. Vom continua să fim deschiși negocierilor si dialogului constructiv cu liderii sindicatului pentru a soluționa această situație și pentru a ajunge la un acord final.

Pe această cale, dorim să mulțumim personalului care lucrează în această perioadă dificilă, pentru angajamentul și înțelegerea lor.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.