Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 43.000 hectare de pădure retrocedate ilegal ar putea reajunge la stat şi în administrarea Romsilva

padure

Înalta Curte de Casaţie de Justiţie va judeca luni cererea de revizuire promovată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva încheierii judecătoreşti prin care instanţa supremă a luat act de retragerea apelului de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 hectare păduri administrate de Romsilva, potrivit AGERPRES.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva precizează într-un comunicat că admiterea revizuirii ar însemna readucerea acestei suprafeţe de pădure în patrimoniul statului.

Suprafaţa de 43.227 hectare fond forestier administrată de Direcţia Silvică Bacău, formată din trupurile de pădure Comăneşti, Palanca, Brătuleşti, Agăş, Ciobănuş şi Dărmăneşti, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanţe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza şi Paltin Sturdza, aceştia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moştenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv. Preşedintele completului de judecată care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru această suprafaţă de pădure a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2015, alături de alţi inculpaţi în dosar. Acesta a fost condamnat în anul 2018 de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită.

ALERTĂ România a depășit 7000 de decese din cauza COVID-19

Romsilva subliniază că judecătorii Curţii de Apel Braşov au respins cererea Romsilva de a se constitui ca parte civilă în dosarul acestei retrocedări ilegale, împiedicând Romsilva să apere interesele statului, alături de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

Anul trecut, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care a preluat dosarul de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, a retras în mod abuziv apelul declarat împotriva sentinţei penale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat doar apelul inculpaţilor, pe care l-a şi admis, iar în acelaşi timp a respins apelul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Braşov.

Romsilva subliniază că juriştii săi au reuşit, în urma proceselor câştigate în ultimii ani, să menţină în patrimoniul statului circa 93.000 hectare fond forestier.

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, şi are circa 16.500 de angajaţi la nivelul celor 41 de direcţii silvice, administraţiile a 22 de parcuri naţionale şi naturale şi a celor 12 herghelii de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.