Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 66.000 de medici au părăsit sistemul de la începutul anului trecut

wow
Din motivul salariilor mici tot mai mulți medici părăsesc Ucraina. De exemplu, în Polonia salariile medicilor au fost ridicate la nivelul celor din Germania, iar confirmarea obligatorie a diplomelor a fost abolită. Acest lucru este afirmat în raportul anual al Centrului Razumkov „Ucraina 2020-2021: așteptări nejustificate, provocări neașteptate”.
Situația privind personalul medical este catastrofală. Potrivit experților, peste 66.000 de medici au părăsit Ucraina de la începutul anului 2020. Din cauza pandemiei coronavirusului din Ucraina, aproape 34.000 de angajați în domeniul sănătății au fost concediați, majoritatea dintre ei cu vârsta de pensionare și pre-pensionară.
Potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina, de la 1 ianuarie 2020, în țară a existat un deficit de 33.707 de medici și 35.000 de asistenți medicali. Potrivit sistemului electronic de asistență medicală al Fondului Național de Asigurări de Sănătate, din aprilie 2020, peste 5.000 de medici specializați s-au concediat în Ucraina și doar mai mult de o mie de medici noi s-au înregistrat în sistem.
Aproximativ 2.000 de medici și 3.000 de asistenți medicali din Ucraina au depus cereri la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Polonia. Polonia a luat măsuri fără precedent pentru a atrage medici din Ucraina. Senatul Poloniei a aprobat așa-numitul „Co-act”, un amendament la legea privind combaterea COVID-19, prin care se desființează nostrificarea obligatorie (confirmarea) diplomelor medicilor ucraineni și beloruși.
Prin același amendament au fost  dublate salariile medicilor care tratează pacienții cu COVID-19. Împreună cu indemnizațiile, salariul lor este de aproximativ 12-15 mii zloti (aproximativ 100 mii grivne). Sursa Agenția BucPress

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.