Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 750 de persoane din India au fost arestate, după ce au început să intre femei în templul hindus din Sabarimala

india

Peste 750 de persoane au fost arestate în India în cursul unor manifestaţii ce au avut loc ca reacţie la intrarea a două femei într-unul dintre lăcaşurile de cult cele mai sfinte ale hinduismului, a anunţat vineri poliţia, care se teme de şi mai multe violenţe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Marele templu hindus Ayyappa din Sabarimala, în statul Kerala (sud), a fost obiectul unei bătălii judiciare de circa douăzeci de ani, până când, pe 28 septembrie 2018, cea mai înaltă jurisdicţie a ţării a considerat discriminatoriu faptul că templul interzice intrarea femeilor la vârsta când au menstruaţie, între 10 ani şi 50 de ani. Femeile la vârsta menstruaţiei nu sunt considerate curate în societatea indiană conservatoare şi patriarhală. 

Miercuri, două femei în vârstă de circa patruzeci de ani au intrat în templu înainte de ivirea zorilor, sub protecţia poliţiei, dar fără ştirea credincioşilor tradiţionalişti, ostili în mod vehement deciziei Curţii Supreme.

Citește și: Camera Reprezentanților din SUA a votat legi pentru a pune capăt blocajul administrației

Pătrunderea în templu a provocat de atunci numeroase manifestaţii şi confruntări între tradiţionalişti şi poliţie. 

Peste 750 de persoane au fost arestate începând de miercuri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei indiene, V.P. Pramod Kumar. 

''Poliţia rămâne extrem de vigilentă. Există tensiuni, dar situaţia este încă paşnică'', a adăugat el. El a precizat că au fost decretate interdicţii de deplasare în oraşele Palakkad şi Kasargod, două dintre localităţile cele mai afectate de violenţe. 

AFP notează că decizia Curţii Supreme a provocat îndeosebi mânia membrilor partidului Bharatiya Janata (BJP), formaţiunea premierului ţării, Narendra Modi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.