Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste două milioane de animale domestice au murit din cauza iernii aspre din Mongolia

Operation World
Mongolia

Vremea de iarnă extremă, cunoscută sub numele de "dzud", a ucis peste 2,1 milioane de animale domestice în această iarnă în Mongolia, a indicat marţi Comisia de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SEC), informează Xinhua, potrivit Agerpres.

"Până în prezent, cel puţin 2.136.503 de animale au murit din cauza dzud-ului în întreaga ţară", a precizat aceasta, adăugând că cifra marchează un salt de 85% faţă de anul trecut.

"Dzud" este un termen mongol care descrie o iarnă extrem de friguroasă, când un număr mare de animale or din cauza solului îngheţat sau acoperit de zăpadă.

Întrucât Mongolia a avut parte de mult mai multe ninsori decât de obicei în această iarnă, peste 80% din teritoriul său a fost acoperit până acum cu un strat de zăpadă de până la 100 de centimetri grosime, potrivit agenţiei de monitorizare a vremii din ţară.

Fiind una dintre ultimele ţări nomade din lume, Mongolia şi-a ridicat recent nivelul de pregătire în caz de dezastre la cel de alertă maximă din cauza iernii aspre şi a pierderilor în rândul animalelor.

Promovarea creşterii animalelor este considerată cea mai viabilă modalitate de a diversifica economia dependentă de minerit a acestei ţări fără ieşire la mare.

La sfârşitul anului 2023, numărul animalelor domestice din Mongolia se ridica la 64,7 milioae, potrivit Oficiului Naţional de Statistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.