Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peter Szijjarto: 'Cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia, în 2019, s-a dovedit a fi o poveste de succes'

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia în 2019 's-a dovedit a fi o serie de poveşti de succes', a declarat luni şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă cu vicepremierul şi ministrul slovac al economiei, Richard Sulik, transmite MTI.

Peter Szijjarto a remarcat că Slovacia este al treilea partener comercial al Ungariei, a doua sa piaţă de export şi a treia cea mai importantă ţintă pentru investiţii, el arătând că 'sunt întrunite toate condiţiile pentru ca aceste poveşti de succes să continue', potrivit agerpres.ro.

Citește și: Aproape de o nouă autostradă în România! Ludovic Orban a semnat contractul – Întârziere de 2 ani și jumătate

Ca rezultat al cooperării bilaterale, cele două ţări vor finaliza până în august un nou pod peste Dunăre, la Komarom-Komarno, şi şase noi puncte de trecere a frontierei până în 2022, inclusiv trei noi poduri peste râul Ipoly, a mai spus ministrul ungar, în conferinţa de presă transmisă pe Facebook.

Până în 2022, între Miskolc (Ungaria) şi Kosice (Slovacia) va fi realizată o legătură rutieră, a mai spus Szijjarto, precizând că a ajuns la un acord cu vicepremierul slovac şi pentru interconectarea în două puncte a reţelelor electrice ale ţărilor lor până la finele acestui an.

Potrivit lui Szijjarto, cele două ţări au înlăturat obstacolele în calea eforturilor vizând triplarea capacităţii de livrare de gaz din Ungaria spre Slovacia, ceea ce va permite Ungariei să livreze anual peste 5 miliarde de metri cubi de gaz începând din 2024. Ungaria s-a aflat în poziţia de a cumpăra câteva miliarde de metri cubi de gaze prin conducta Turkish Stream, în baza unui acord cu Gazprom din Rusia, a menţionat el.

Citește și: Scrisoare deschisă pentru Mircea Badea: ‘Nu vă permit să ne mai jigniți’

Răspunzând unei întrebări, ministrul ungar a precizat că lucrările la acest interconector sunt evaluate la 43 miliarde de forinţi (aproape 123 milioane de euro) şi că finanţarea proiectului este asigurată.

Peter Szijjarto a salutat de asemenea cooperarea ungaro-slovacă legată de pandemie, amintind că fiecare din cele două state i-a ajutat pe cetăţenii celeilalte să revină în patrie, deschizând în acelaşi timp 11 puncte de trecere a frontierei pentru lucrătorii transfrontalieri.

Pe de altă parte, Peter Szijjarto a subliniat că Richard Sulik nu a sprijinit cel mai recent 'atac împotriva Ungariei' al Parlamentului European, mulţumindu-i vicepremierului slovac 'în numele guvernului şi al poporului ungar'.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise .

La rândul său, responsabilul slovac a scos în evidenţă importanţa diversificării resurselor energetice, menţionând că ţara sa primea gaz doar din est, însă acum poate importa şi din sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.