Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petiţie pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, trimisă Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui

tinutul secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a adresat marţi o petiţie Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României, prin care solicită autonomia teritorială a "ţinutului secuiesc", respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

Documentul a fost citit în faţa participanţilor la manifestările organizate în localităţile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni cu prilejul Zilei libertăţii secuilor şi predat Prefecturii Covasna, pentru a fi transmis autorităţilor de la Bucureşti.

"Această zi este destinată nu numai comemorării eroilor martiri secui, ci şi revendicărilor privind viitorul ţinutului secuiesc, respectiv pentru respectarea drepturilor noastre fundamentale. Reorganizarea administrativ-teritorială planificată de Guvern ne cauzează nelinişte profundă în continuare: înglobarea ţinutului secuiesc împreună cu alte teritorii într-o regiune administrativă este în contradicţie cu voinţa comunităţii. (...) Nu numai că nu respectă dorinţa propriilor cetăţeni, dar în acelaşi timp încalcă o serie de angajamente internaţionale ale ţării. (...) Am afirmat de mai multe ori: autonomia ţinutului secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu aduce atingere intereselor cetăţenilor de naţionalitate română din ţinutul secuiesc şi nu contravine constituţiei ţării. Autonomia ţinutului secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii", se arată în documentul citat de Agerpres.

În concluzie, conducerea CNS solicită autorităţilor statului român să creeze o regiune administrativă şi de dezvoltare de sine stătătoare cu denumirea ţinutul secuiesc, care să cuprindă judeţele Covasna, Harghita ş Mureş şi să înceapă în acest sens "tratativele" cu reprezentanţii secuilor şi comunităţii maghiare.

Petiţia, postată pe site-ul CNS, se încheie cu cuvintele "Autonomie pentru ţinutul secuiesc, libertate pentru poporul secuiesc".

Vezi AICI petiţia!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.